Sista gången hennes mamma såg Charlene var tidigt på kvällen 1 november 2003, i Blackpools centrum. Hon kom aldrig hem igen. Polisens utredare befarar att hon blivit mördad, och kroppen malts till kebabkött av ett groominggäng.

Utredningen tas upp på nytt, 20 år efter det förmodade mordet. ”Polisen, socialtjänsten, alla svek henne.”

Kuststaden Blackpools centrum, en plats för många take away- och snabbmatsrestauranger. Det var här mamma Karen sist såg sin dotter, och polisen tror att hon mördades några timmar senare. Inget spår av den försvunna flickan har någonsin hittats, och ingen har dömts för hennes död eller försvinnande. Polisen tror att hon kan ha blivit dödad av ett gäng baserat i Blackpool, efter att ha hittat bevis på att hon tidigare blivit sexuellt utnyttjad.

Föräldrarna flyttade till Blackpool 1999 med Charlene, hennes bror och två systrar. 14-åringen beskrevs som glad, men skolgången haltade i samband med en kaotisk livsstil. Enligt en intern polisrapport var Downes en av 60 vita flickor i Blackpool, några så unga som elva år, som manliga anställda på flera snabbmatsrestauranger intresserade sig för. Flickorna fick mat och cigaretter i utbyte mot sex, skrev The Independent.

När polisen behandlade Downes försvinnande som mord greps flera män, och två av dem ställdes inför rätta 2007. Åklagaren hävdade att Charlene mördats av Iyad Albattikhi, en 29-åring man från Jordanien och ägaren till Funny Boyz snabbmatsrestaurang, efter att han haft sex med henne. Hans affärspartner, Mohammed Reveshi, anklagades för att ha gjort sig av med kroppen genom att mala ner och lägga den i kebab som såldes från restaurangen.

Juryn lyckades inte nå en dom, och männen släpptes 2008. Mick Gradwell, tidigare kriminalinspektör, sa i en intervju med The Daily Telegraph att polisutredningen om grooming ”hämmats av politisk korrekthet”, då flickorna var vita och förövarna icke-vita. Tidningen uppmärksammade också att den ursprungliga Charlene Downes-artikeln på Wikipedia raderades efter rättegången. Däremot ställdes en av Charlenes systrar och hennes bror inför rätta, anklagade för grov misshandel av de båda misstänkta.

Nu, 20 år efter försvinnandet, tar en kalla fall-grupp vid Leeds Trinity University åter upp utredningen, meddelar Mail Online. Kirsty Bennett, som specialiserat sig på kalla fall, leder ett nytt team som försöker upptäcka vad som hände. Hon samarbetar med Ronay Crompton, från kampanjgruppen Justice for Charlene Downes, och de hoppas hitta nya bevis.

”Vårt huvudsakliga syfte är att granska Charlenes fall och se var bristerna finns, och nå ut för att få nya bevis” säger Crompton. ”Charlene blev sviken av alla som borde ha hållit henne säker. Polisen, socialtjänsten, alla svek henne.”

Charlenes försvinnande avslöjade en oroande bild av sexuellt utnyttjande av barn i Blackpool, som inte verkar ha försvunnit. ”Att ta itu med alla typer av utnyttjande av våra ungdomar är en hög prioritet för rådet”, säger en styresperson i Blackpool. Ett projekt som bygger på samarbete mellan polisen, socialtjänsten och hälsovården har sedan det grundades 2003 identifierat och skyddat hundratals ungdomar från skada, och ställt förövarna inför rätta.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!