Den norska tidningen VG publicerar en övervakningsfilm från en glasögonbutik. Där ses Björnas Moxnes stjäla ett par solglasögon, värda 1 200 kronor. Moxnes är partiledare för Rödt sedan 2012 och sitter som representant för partiet i Stortinget, Norges riksdag. Efter ett extrainsatt styrelsemöte uttalar partiledningen sitt stöd för Moxnes.

Butiken ligger på flygplatsen Gardemoen, och Moxnes var inne och provade glasögon tillsammans med sin flickvän. VG skriver att man publicerar videon då Moxnes är folkvald och har makt över människor. Brottet i sig är inte jätteallvarligt, men det sätter ändå frågetecken för hans trovärdighet som politiker.

Moxnes har efter händelsen ändrat sin historia tre gånger. Polisen menar att han handlade med uppsåt, Moxnes själv påstår att han inte tog solglasögonen med vilje. Han har själv sagt att han tycker det är bra att videon publiceras.

I måndags meddelade Rödt att Moxnes sjukskrivit sig. Partiet hade ett extrainsatt styrelsemöte under kvällen, och man ger fullt stöd till Moxnes, meddelar vice partiledare Marie Sneve Martinussen. Hon säger också att hon är helt säkert på att hon är helt trygg med att det inte kommer komma fram fler detaljer som Moxnes kan ha undanhållit.

På frågan om vad som ska ske för att hon inte längre ska ha förtroende för partiledaren säger hon att det måste ske ”en dramatisk ny vändning” i historien. Hon tror inte heller han mår så bra nu, eftersom folk som sjukanmäler sig brukar göra det på goda grunder.

Även om det kommit kritik från partiet har alla fyra fylkes-ledarna förtroende för Moxnes. Partisekreterare Reidar Strisland har förtroende för partiledare, speciellt efter att videon publicerats. En som är kritisk är kommunstyrelserepresentanten Viktor Stein, som kräver Moxnes avgång.

Mari Skurdal är ledarskribent på Klassekampen, och skriver att det finns en människa bakom partiledaren. Skandalen har lett till ett drev i media och på sociala medier, med karaktärsmord på Moxnes. Hon menar att han måste vara öppen och ärlig med sina partikamrater om han ska kunna fortsätta på sin post. Hon menar också att den typen av mindre brottslighet är något politiker i Norge klarat sig från förut, och betydligt värre saker än det Moxnes gjort.

Nyligen uppdagades det att vänsterpartisten Jonas Lindberg stulit två par Calvin Klein-kalsonger på Åhléns, till ett värde av 3 055 kronor. Det skedde dessutom på 1 maj 2017, alltså den dag socialister och kommunister värderar allra högst.

Lindberg, som är oppositionsborgarråd i Stockholm, förklarade det med att han ”hade en jättejobbig arbetssituation på den tiden”. Han hade gått vilse i livet, påstod han. Varför han valde att stjäla på just det datumet var på grund av att han liv var stökigt, och hade ingen politisk motivering, enligt Lindberg.

Partiet Rödt

Rödt bildades 2007, genom en sammanslagning av Röd Valgallianse och Arbeidernes kommunistparti. Senare samma år anslöt sig trotskistiska Internasjonale Sosialister. Partiet är socialistiskt och marxistiskt, med inslag av feminism, antirasism och ekosocialism.

I valet till Stortinget 2021 fick man 4,7 procent av rösterna och åtta mandat, vilket är det senaste och bästa valresultatet till dags datum. Moxnes partiledarskap började med en mindre nedgång i valet 2013, men har sedan tagit partiet in i Stortinget.

Valresultat:

2009 1,3

2013 1,1

2017 2,4

2021 4,7

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.