Tingsrätten friar tre män för grov våldtäkt mot en berusad 14-årig flicka. Fallet lades ned 2011 med togs upp igen i januari i år. Trots dna-bevisning faller målet på att hon enligt gammal lag inte var i hjälplöst tillstånd. Inte heller tror rätten att männen förstått att hon var under 15 år.

2011 anmälde en 14-årig flicka att hon våldtagits av tre killar på Ribersborgsstranden i Malmö. En misstänkt person förhördes av polisen, men släpptes sedan. Förundersökningen lades ned i brist på bevis.

I januari 2023 togs fallet upp igen, då polisen fick träff på dna från en annan av männen, som kunde knytas till 14-åringens underkläder hon bar under kvällen 2011. En av männen var nämligen gripen misstänkt för grov misshandel i Malmö. Han och de andra två männen häktades i väntan på rättegång.

Männen som åtalade är Mohammad Elewi, 31, Salwan Sharif, 30 och Johan Omara, 29. Samtliga frias nu av Malmö tingsrätt från grov våldtäkt mot barn.

Tingsrätten var enig i beslutet och leddes av rådmannen Lars Swedenborg. Till sin hjälp hade han nämndemännen John Hansen, Berit Landelius och Kerry Molin.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att åklagarens utredning i stora delar bygger på äldre videoinspelningar med målsäganden och hennes vänner. Utredningen räcker inte till för att bevisa att männen hade uppsåt till att målsäganden var under 15 (ett barn).

Enligt lagen som gällde 2011 finns det heller inte skäligt anledning att tro att hon var under 15 år, skriver man också. Man anser heller inte att åklagaren har kunnat bevisa att de sexuella handlingar hon utsatts för genomfördes med våld, eller att hon skulle varit för berusad för att enligt dåvarande lag befinna sig i ett hjälplöst tillstånd.

Händelsen

Flickan hade haft kontakt med den då 17-årige Elewi, men inte haft en relation till honom, skriver Aftonbladet. De stämde träff för att umgås, hon mötte upp honom tillsammans med några vänner. På Ribersborgsstranden festade dem, och flickan blev väldigt berusad, menar åklagaren.

Det var då som Elewi tillsammans med Sharif och Omara utnyttjade henne på ett hänsynslöst sätt. Övergreppet skedde under våld och tvång, i ett buskage och på en brygga. Övergreppen innebar att hon utsattes för vaginal, oral och anal penetration. Hon ska bland annat blivit fasthållen, upptryckt mot en vägg och ivägburen.

Vittnen som senare träffat på flickan beskrev hennes som ledsen och skärrad. Bevis finns i form av sperma som fanns både på flickans kropp och hennes kläder.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.