Israel inledde tidigt under måndagen sin största operation på Västbanken på två decennier. Målet var Jenin, där palestinsk milis skaffat sig ett starkt fäste. Operationen gjordes under översyn av premiärminister Benjamin Netanyahyu och hans regering. Man satte in bepansrade fordon, militärens bulldozers och drönare. Tio har dött och över 100 skadats, 3 000 personer har tvingats lämna sina hem.

I Jenin finns ett flyktingläger där 18 000 människor bor. Delar av staden fick stora skador under operationen, med förstörda gator och elkablar. Enligt Israels försvarsmakt IDF handlade det om att slå ut en terrorcell i Jenin. I flyktinglägret slog man till mot ett underjordiskt förråd där terrorister lagrat sprängmedel, skriver AFP.

Man har också slagit ut två stridsledningscentraler som terroristerna byggt upp i området, säger en talesperson för IDF. Hittills har man tillfångatagit 120 misstänkta palestinier, men beräknar att 300 beväpnade terrorister fortfarande befinner sig i Jenin.

Innan operationen hade Israel trappat upp räderna mot norra Västbanken. Det har sett som ett svar på ökande attacker mot israeler och judiska bosättare, utförda av palestinier. Relationen mellan Israel och palestinierna har försämrats sedan Netanyahu åter igen blev vald som premiärminister.

Hittills har tio personer dött och över 100 skadats i operationen. 20 är svårt skadade. Många tas till Sina-sjukhuset i Jenin, men flera har dött på vägen dit. Det är också svårt för fordon att ta sig till flyktinglägret, då vägarna förstörts av israelisk militär. IDF säger att man kan komma att stanna i flyktinglägret om striderna drar ut på tiden.

Runt 3 000 personer har lämnat sina hem i lägret än så länge. Många bor nu i skolor och tillfälliga skydd runt om Jenin. Operationen har satt både el och vatten i lägret ur funktion, enligt FN. Palestinas utrikesministerium säger att eskaleringen är ett öppet krig på folket i Jenin.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har sagt att han är bekymrad över situationen, och vill att man respekterar internationella humanitära lagar. Från USA säger man att Israel har rätt att försvara sig mot terrorister, men att civila måste få skydd.

Islamistorganisationen Hamas har redan utkrävt hämnd, genom ett terrordåd i Tel Aviv under tisdagen. Åtta personer skadades när en bil rammade en folkmassa på Pinchas Rosen Street i Tel Aviv. Gärningsmannen är palestinier från Hebron, som fått resa in i Israel på grund av medicinska skäl. Han sköts till döds av en civil person på platsen.

Hamas talesperson Hazem Qassem säger att ”den heroiska attacken i Tel Aviv är det första svaret på ockupationsmaktens brott mot vårt folk i Jenin”, rapporterar The Jerusalem Post.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.