Storskalig utförsel av pengar till främst Turkiet har granskats av polis och myndigheter i Sverige och Danmark. Främst är det personer födda i Syrien som kom till Sverige under kriget som agerar kurirer. En del tas med i resväskor på flygplatser, på Kastrup har 22 personer gripits och sedermera dömts. Polisen i Sverige har även slagit till mot personer som fyllt lastbilar och cementbilar, på väg att lämna landet.

Polisen gjorde tillslag mot två cementbilar och två lastbilar i hamnen i Trelleborg. Där hittade man kontanter till ett värde av 40 miljoner kronor, i svensk, norsk och amerikansk valuta, skriver DN. Polisen började spana på en misstänkt pengadepå i Norge under förra vintern. En kurir detekteras, han lämnade stora summor kontanter till personer.

Efter att ha kört in i Västsverige tar svenska kumpaner över. Under våren greps också en man som misstänks vara transportör av kontanter från Norge till Sverige. Hans fingeravtryck fanns överallt på pengapåsarna, enligt senior åklagare Charlotta Stege Unger, som baserar det från Nationellt forensiskt centrums analyser.

Mannen är hemmahörande i västra Sverige och är medborgare i Syrien och Sverige. Polisen fann 900 000 kronor i kontanter i hans hem. Sammanlagt har fem män åtalats och rättegången hölls i juni. Om tingsrätten går på åklagarens linje kan det bli fyra års fängelse för de fyra chaufförerna och 4,5 år för man nummer fem. Alla nekar till brott. Två påstår att pengarna skulle användas till stöd för offren för jordbävningen i Turkiet i mars.

Åklagaren köper dock inte det resonemanget. Det finns dessutom ingen som har gjort anspråk på pengarna. Det är oklar vad syftet med pengarna var, man misstänker att transporten var på väg till Turkiet. Man har en hypotes om att pengarna är del av organiserad brottslighet.

Omfattande kriminell verksamhet

Enligt källor till Dagens Industri från flera myndigheter pågår det en organiserad smuggling av kontanter ut ur Sverige. I början av sommaren stoppade polisen en lastbil vid Ystads hamn, den hade miljonbelopp i kontanter. Man har också gjort tillslag på Landvetter flygplats mot personer som försökt smuggla ut kontanter.

Destinationen är så gott som alltid Istanbul. Alexander McQueen är tillförordnad biträdande sektionschef på bedrägerisektionen i polisregion väst. Han säger till DN att exakt slutdestination är svårt att veta, men Istanbul är en anhalt på vägen.

Tillvägagångssätten är olika. Vissa tejpar fast pengarna på kroppen, andra bär det i väskor. Det senaste halvåret har man haft sju liknande ärenden.

Även på Tullverket i södra Sverige tror man att det är en omfattande utförsel av kontanter. Och att det mesta går under radarn för myndigheterna. I Trelleborg är man till exempel inte bemannade dygnet runt. I Sverige är det dock enbart polisen som söker efter kontanter, till skillnad från Danmark där både polis och tullverk har den befogenheten.

På Kastrups flygplats utanför Köpenhamn har polisen slagit larm till svenska myndigheter. 22 svenskar har under det senaste året gripits med kontanter, på väg att flyga till Turkiet. 100 miljoner kronor har man totalt beslagtagit.

DN har kartlagt personerna. De är en blandning av folk som bor runt om i Sverige. Tre har dömts för olovlig körning och en för sexuellt ofredande. De har dock gemensamt att de flesta invandrat från Syrien under inbördeskriget 2014–2016 och är nu svenska medborgare.

16 är från Syrien, 2 från Irak, 2 från Turkiet, 1 från Palestina och en har okänt hemland. Den danska tullen prioriterar penningsmuggling och använder sig av sedelhundar. Alla som för ut över 10 000 euro (118 000 kronor) ur ett land i EU måste deklarera. I princip samtliga gripna har dömts för brotten, och fått mellan åtta månader och tre års fängelse.

Flera har uppgett sig vara kurirer som utfört uppdrag mot betalning. Vissa känner sig lurade. Oftast har kurirernas dna inte funnits på själva sedlarna, polisen tror därför att de packats av någon annan som lett operationen. Förklaringarna till var pengarna kommer ifrån varierar, ingen version har kunnat styrkas i domstol.

Pengar kommer dock tillbaka till Sverige, ”tvättade”. Brottsvinster i Sverige investeras utomlands, och förs senare tillbaka. Ekobrottsmyndigheten säger att en del kan vara legala pengar, men det mesta kommer från brottslig verksamhet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.