Utrikesdepartementet, UD, fördömer starkt koranbränningen som skedde i Stockholm förra veckan. I ett pressmeddelande skriver man att uttryck för rasism, främlingsfientlighet och intolerans inte ska accepteras varken i Sverige eller Europa, skrivet SVT Nyheter. Koranbränningen har blivit internationellt uppmärksammad, och en mängd muslimska länder och organisationer har tagit avstånd och krävt att Sverige ska ändra sina lagar. Men kritiken kommer även från annat håll, Påve Franciskus har också tagit avstånd.

Under onsdagen brändes koranen utanför moskén på Södermalm i Stockholm, vilket vi rapporterade om. Just då pågick firandet av Eid al-Adha, en av islams största högtider. Irakiern Salwan Momika stod bakom bränningen, och lade också bacon på en koran.

Redan då tog statsminister Ulf Kristersson avstånd från handlingen, som han menade var en medveten provokation. Lagligt, men inte en lämplig handling menade han.

Turkiets utrikesminister Hakan Fidan var tidigt ute med att fördöma bränningen, och nyheten spred sig fort internationellt. Marocko valde att kalla hem sin ambassadör från Sverige.

UD skrev ett mejl till SR Ekot, där man meddelar sitt avståndstagande:

”Vi har noterat uttalandet från Islamiska samarbetsorganisationen.

Sveriges regering förstår till fullo att de islamofobiska handlingar som enskilda personer gjort sig skyldiga till vid manifestationer i Sverige kan vara kränkande för muslimer. Vi fördömer starkt dessa handlingar, som inte på något sätt återspeglar den svenska regeringens åsikter.

Brännandet av koranen, eller någon annan helig skrift, är en kränkande och respektlös handling och en tydlig provokation. Uttryck för rasism, främlingsfientlighet och därtill kopplad intolerans har inte någon plats i Sverige eller i Europa.

Sverige har en grundlagsskyddad rätt till mötesfrihet, yttrandefrihet och demonstrationsfrihet.

Sveriges regering finner det djupt beklagligt att extremister och provokatörer söker så split mellan muslimer och icke-muslimer.”

Den internationella kritiken mot Sverige

Under söndagen 2 juli gick IKO, Islamiska konferensorganisationen, ut och krävde att internationella lagar ska förhindra hatbrott mot religioner, skriver Expressen.

Generalsekreterare Hissein Brahim Taha säger att man ständigt måste påminna det internationella samfundet om att man skyndsamt måste tillämpa internationell rätt, där förbud mot religiöst hat finns med.

IKO vill se kollektiva åtgärder för att förhindra att koranen skändas. Kina-experten Jojje Olsson skriver dock att det bara är i svensk media som IKO benämns som en organisation med 57 muslimska stater i. Det är en överstatlig organisation, som fått kritik av sina medlemsländer, skriver han.

Men IKO har också haft en viktig roll när Kina rättfärdigat förföljelsen av muslimska uigurer i Xinjiang. I en rapport från 2019 skriver IKO att Kina tar väl hand om sina muslimska medborgare.

IKO har senare fått kritik av andra muslimska aktörer och anklagats för att vara köpta av Kina. Därför har man inte kritiserat förföljelsen av uigurer i Xinjiang, där miljontals satts i fångläger och tusentals moskéer raserats.

Under dagen har det kommit kritik från Vatikanen, där Påve Franciskus fördömer koranbränningen. I en intervju till Al-Ittihad i Förenade Arabemiraten säger han: ”Jag känner ilska och avsky av de här handlingarna. Alla böcker som anses heliga borde respekteras för att respektera dem som tror på den”, rapporterar Aftonbladet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.