I veckans skvallersvep tar vi en titt på San Marino, en liten nation med stark fotbollstradition. Dessutom synar vi Bayerns relation med Qatar, och den persiske Messi-imitatörens relation till sina kvinnliga fans.

Schack matt, Niemann

Hans Niemann stämde Magnus Carlsen på en miljard kronor. Carlsen hade förlorat en match mot Niemann, och drog sig ur turneringen i ren protest. Ryktena spreds snabbt om att Niemann skulle fuskat under matchen, och använt sig av så kallade analpärlor, skriver Aftonbladet. Han skulle då fått känslig information bakvägen, vilket skulle hjälpt honom i matchen.

Men, stämningen avslås nu. Rätten har fattat beslut att inte gå vidare, och några pengar får inte Niemann. Carlsens advokat säger: ”vi är glada över att domstolen avvisade Niemanns försök att tillgodogöra sig ett oförtjänt belopp.”

San Marino kämpar på

San Marino är en mikrostat i Italien. Man har ett landslag i fotboll, särskilt bra är man inte. Men man krigar på och deltar i kval till både EM och VM.

Twitterkontot San Marino fan account följer alla matcher. På fyra år har han sett 37, 33 har blivit förluster och fyra kryss. Bara fem mål framåt har det blivit, och 126 insläppta. Det kräver sin man eller kvinna att vara en supporter till San Marino, får man säga.

San Marino har också en egen fotbollsliga. Nyligen värvade La Fiorita Germán Denis, en 41-årig argentinare med bakgrund i flera Serie A-klubbar. En riktig bomb med andra ord, och en spelare som trots sin ålder kommer bli ett lyft för hela ligan.

Dystert för DIF Hockey

Djurgården Hockey satsade stort på att gå upp i SHL förra säsongen. Men det blev HV71 MoDo Hockey som till slut stod som segrare. Nu väntar en ny säsong i Hockeyallsvenskan för DIF, som nu måste vänja sig vid en mindre budget.

Man gör ett nettominus på 7,8 miljoner kronor, vilket framgår i årsredovisningen, rapporterar Expressen. Man klara elitlicensen, men samtidigt tar man ett lån av fotbollssektionen i klubben, för att kunna betala spelarlöner under perioden maj till augusti. Den tid då det inte spelas några matcher. 10 miljoner kommer man få betala tillbaka till fotbollssektionen i höst.

88 förbjuds i italiensk fotboll

Nummer 88 är enligt vissa ett nazistiskt nummer, som kan uttydas som Heil Hitler, då 8 motsvarar bokstaven h i alfabetet. Nu har medlemmar i det italienska parlamentet tillsammans med landets fotbollsförbund skrivit under ett avtal, skriver SVT. Antisemitiska uttryck kan få matcher att brytas.

Under derbyt mot Roma bar en supporter till Lazio en tröja med nummer 88 på ryggen. Två supportrar var också inblandade i en antisemitisk incident. Tre Lazio-supportrar har stängts av på livstid från hemmaarenan Stadio Olimpico.

Inga fler pridetröjor i NHL

Mitt under pridemånaden juni meddelar NHL att klubbarna inte bör ha tröjor med pride eller hbtq-tema under uppvärmningen. Anledningen är enligt NHL-kommissionären Gary Bettman att det blir distraherande.

Beslutet togs av NHL:s styrelse förra torsdagen. Man anser att klubbarna redan anordnar specialkvällar och annat för olika grupper och ändamål. Att ha pride-märken på uppvärmningströjan leder bara till att man distraherar och skapar onödig uppmärksamhet. Alla 32 klubbar i ligan anordnar pride-kvällar regelbundet.

FC Bayern München och Qatar

Bayern avslutar samarbetet med Qatar Airways, som pågått sedan 2018. Det skriver man på sin hemsida. Det mesta skrivs i positiva ordalag, vad man lärt sig av varandra, och hur man nått ut till klubbens arabiska fans.

Men, journalisten Noa Bachner beskriver en annan sida av myntet. Medlemmar har protesterat mot samarbetet i flera år. Ingen som nämns av klubben själva. Sannolikt har det inte varit så populärt att ha en sponsor från en islamistdiktatur. Där arbetare behandlats som skit under bygget av arenorna inför VM som hölls i landet i fjol.

 

På tal om Bayern…

Så har den förre sportchefen Hasan Salihamidzic mystiskt försvunnit från en bild. Han var med och värvade Konrad Laimer till klubben tidigare i år. Men när Laimer presenterades saknades bosniern på bilden. Det hela påminner om Stalin, som lät plocka bort kollegor från gamla bilder, allt eftersom dessa uteslöts eller mördades.

Fejk-Messi lägrade 23 damer

Iraniern Reza Parastesh är förvillande lik Leo Messi, vilket han slagit mynt av som imitatör. Nu finns det dock anklagelser mot honom om att han utnyttjat detta till att lura kvinnor att ligga med honom. Men, inget åtal har väckts.

AI i Wimbledon

Linjedomarna i Wimbledon kan avskaffas till förmån för AI. 2025 väntas man införa elektronisk bedömning av linjerna, för att ”optimera precisionen och vara konsekventa över turneringar”.

Precis som i fotbollen går alltså domarna i tennis ett bistert öde till mötes, givet att den tekniska utvecklingen går framåt i rasande fart.

Ännu ett nytt stall i F1?

Racingorganisationen Hitech har nu formellt ansökt om att få med ett stall i Formel 1. Det skulle bli från säsongen 2026. Man tävlar för närvarande i Formel 2 och Formel 3, men vill upp i den yttersta eliten.

Bakom laget står bland annat Vladimir Kim, affärsman från Kazakstan. Han äger nu 25 procent av aktierna i moderbolaget Hitech Grand Prix, Hitech Global Holdings.

I en kommentar säger Isak Tingrot på F1Sverige:

Det allmänna intresset för F1 har ökat stadigt de senaste åren samtidigt som det har blivit mer ekonomiskt gynnsamt att driva ett stall. Därmed har flera nya organisationer visat intresse för att få vara med och tävla när reglementet uppdateras 2026. Tidigare har det främst varit amerikanska Andretti som har varit på hugget, men Hitech har en väletablerad organisation och tävlar redan i F2 samt F3. Med de nya investeringarna från miljardären Vladimir Kim finns det finansiella muskler som gör satsningen intressant.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.