I tisdags sköts 17-åriga Nahel till döds av polisen, vilket lett till både upplopp och debatt om polisens agerande i förorterna. Två nätter i rad har det varit upplopp i förorter i städer runt om Frankrike. President Macron har kallat till krismöte, med farhågorna om att kravallerna 2005 ska upprepas.

Nahel sköts i förortens Nanterre i Hauts-de-Seine utanför Paris och det har nu varit upplopp i området två dagar i rad.

I filmmaterial ser man två poliser stå vid sidan om bilen, en med vapnet riktat mot föraren. En röst hörs säga ”du kommer få en kula i huvudet”. Det ser sedan ut som att polisen skjuter när bilen hastigt börjar köra därifrån.

Den ena polisen står lutad mot bilen och blir nästan påkörd när bilen åker iväg.

Nahel var enda barnet, och hans mor uppmanade till att marschera på gatorna i tisdags. Upplopp och oroligheter spreds sig till flera franska städer, som Toulouse, Dijon och Lyon, skriver AFP.

150 personer greps under onsdagskvällen av polis, när upploppsmakare maskerade med balaklava satte eld på bilar och sköt fyrverkerier.

I Parisregionen hade 2 000 kravallpoliser stationerats ut. President Emmanuel Macron kallade till krismöte med sina ministrar under torsdagen, då läget ansågs riktigt illa. Att en tonåring dog är oförklarligt och oförlåtligt, sade han under ett möte i Marseille. Regeringen har också ovanligt nog gett viss kritik till polisen.

”En natt med icke tolererbart våld mot republikens symboler, med stadshus, skolor och polisstationer som satts i brand eller attackerats”, skrev inrikesminister Gerald Darmanin på Twitter. Han uttryckte sitt stöd till polisen och sade att folk som inte manar till lugn borde skämmas.

I Nanterre eldades minst ett dussin bilar, och soptunnor sattes i brand. Folk klottrade budskap om ”rättvisa för Nahel” på väggar, och ”polisen mördar”. Polisen försökte skingra folkmassorna, men folk kastade då flaskor tillbaka.

Två unga män som AFP talat med säger sig vara trötta på att ”behandlas så här”. Och att upploppen är till stöd för Nahel. En annan sade att hans familj levt i Frankrike i generationer, men att man aldrig kommer accepteras.

Frankrikes regering är nu rädda för att upploppen 2005 ska upprepas. Då sköts två svarta pojkar till döds efter en polisjakt. Efter kravallerna då greps över 6 000 personer.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.