Kyrkan i Mönsterås har valt att ta in väktare vid stora sammankomster. Besökarnas väskor kontrolleras. Det är på grund av det växande terrorhotet mot kyrkor i Sverige. Samtidigt har antalet islamister i landet växt enorm de senaste åren. 2010 fanns det 200, i nuläget handlar det om tusentals.

Kyrkoherde Magnus Johansson säger till SR ”Jag har ingen anledning att inte ta det på fullaste allvar.” Johansson refererar också till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som säger att kristna gudstjänster är en måltavla.

Stiften i Växjö och Linköping har rått pastorerna att fortsätta vara ”öppna men vaksamma”. Svenska kyrkan har också centralt skapat ett utbildningspass på temat terrorhot, med beredskapshandläggare i stiften.

I maj greps två bröder i Tyskland, misstänkta för att ha planerat terrordåd mot en svensk kyrka. Motivet var enligt åklagarämbetet de koranbränningar som utförts i Sverige.

Mest kända är de som utförts av politikern Rasmus Paludan, dansk-svensken som är partiledare för Stram Kurs i Danmark, och även ställde upp i riksdagsvalet 2022.

Bröderna är medborgare i Syrien, 28 och 24 år gamla. De greps i Hamburg respektive en mindre stad i Bayern. Man har granskat brödernas digitala kommunikation, och där förstått att planen var att slå till mot en kyrka i Sverige.

Bröderna heter Anas Kiwan och Ahmad Kiwan, och tros ha köpt kemikalier för bombtillverkning på Ebay. Säpo vill inte kommentera uppgifterna, med hänvisning till att det är en del av det operativa arbetet.

Hur länge man kommer ha väktare vet inte Johansson, men det kan komma nya besked från MSB som ändrar läget. Reaktionerna har varit blandade, säger han till SVT. Vissa har visat förståelse, andra tyckt det är obekvämt.

2016 mörades en fransk präst av en IS-terrorist. 84-årige Jacques Hamel höll mässa i kyrkan Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandy. Två beväpnade män tog sig och skar halsen av honom, innan de själva blev ihjäl skjutna av polisens elitstyrka.

Förövarna var Adel Kermiche och Abel Malik Petitjean, som svurit trohet till Islamiska Staten i Irak och Levanten. IS-affilierade Amaq News Agency skrev sedan att mordet utförts av två ”soldater” och var en del av IS motoffensiv i Syrien.

Redan 2017 varnade Säpo för att det finns tusentals våldsbejakande islamister i Sverige. Det var dessutom en dramatisk ökning åren innan dess. År 2010 fanns det runt 200 i landet, men siffran har mångdubblats flera gånger om. Det är ett nytt normalläge, rapporterade SVT då.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.