Amerikanska och svenska myndigheter utreder en svensk medarbetare i ett amerikanskt företag för mutbrott. Han ska ha lovat hundratals miljoner kronor i gentjänst för att president Recep Tayyip Erdogans son, Bilal Erdogan, skulle hjälpa till att ge företaget en marknadsledande position i Turkiet. För hundratals miljoner kronor i lobbyavgifter skulle man får sälja alkolås exklusivt under tio års tid.

Reuters har tagit del av dokument, med kommunikation och affärshandlingar, och talat med en källa. Inga mutor blev i praktiken utbetalda, enligt en anmälan som skickats in till myndigheterna.

Det svenska företaget Digntia Systems AB drog sig hastigt ur projektet förra året. Enligt det amerikanska moderbolaget hade man fått reda på vad man såg som potentiellt dåligt uppförande i Turkiet, och flera personer involverade blev uppsagda.

Enligt anmälan var företagets plan att förmå Erdogans regering att driva igenom regleringar som skulle ge en skjuts åt Dignitas produkt. Det handlar om alkolås för fordon, som låser ute föraren om han är berusad.

För att få exklusivitet för produkten under 10 år skulle Dignita i sin tur betala hundratals miljoner kronor i lobbyingavgifter, via ett skalbolag, till två institutioner som Bilal Erdogan är styrelseledamot i. Även om affären avbröts i september 2022 ger den en insyn i hur Bilal Erdogan är en nyckelperson för att få tillgång till pappa, president Erdogan. Erdogan blev nyligen omvald till en ny femårsperiod som president i Turkiet.

Vd på Dignita är Anders Eriksson. Han kan dock inte kommentera ärendet, då han ska lämna företaget och är bunden av tystnadsplikt.

Bilal Erdogan säger via sina advokater att uppgifterna om avtalet är felaktiga. Det är ett ”nät av lögner”, enligt advokaterna. President Erdogans kommunikationsavdelning av avböjt att kommentera frågan till Reuters.

När USA:s justitiedepartement fick uppgifter om fallet tillsattes en specialagent och en huvudutredare, tillsammans med åklagare i Sverige. De utförde sedan preliminära granskningar för att se om det brutits mot amerikanska och svenska mutbrottslagar. Det är inte nödvändigtvis så att det sedan leder till ett åtal.

I båda länderna är det brottsligt under vissa omständigheter att betala provision på det sättet. I USA kan det leda till åtal även om inga pengar bytt hand, i enlighet med lagar om korruption i utlandet. Dock måste man kunna bevisa att det funnits ett avtal och att det skett någon form av handling, som att man öppnat ett bankkonto.

Varken justitiedepartementet i USA eller svenska åklagarkammaren har velat kommentera ärendet till Reuters. Att USA kan utreda svenska Dignitas affärer beror på att ägarna 1A Smart Start LLC är baserade i delstaten Texas och tillhör Apollo Global Management, en av världens största kapitalförvaltare.

Bilal Erdogan har varit misstänkt för oegentligheter förut. Italien startade en utredning då man menade att han fört in kontakter i landet olovligen. Men den utredningen lades ned i brist på bevis.

Även Ryssland har fört upp anklagelser, om att han skulle tjänat pengar på oljeimport från IS-terroristerna i Turkiets grannland Syrien. Något Bilal Erdogan förnekade å det bestämdaste.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.