Ibou Badjie är 20 år gammal och går under smeknamnet Louise Gucci. Han är ledare för ett nätverk kallat Zero. I januari i år gav han i uppdrag åt tonårspojkar att utföra mord i södra Stockholm. Totalt fälls sex personer i härvan. Nu döms han till 18 års fängelse för anstiftan av försök till mord, försök till mord och anstiftan av grovt vapenbrott.

Rawa Majid, kallad kurdiska räven, leder gänget Foxtrot. Foxtrot styr i sin tur över Zero. Majid befinner sig just nu i Turkiet, på flykt undan den svenska rättvisan. Men hans kriminella verksamhet i Sverige fortgår.

Det första dådet begicks 20 januari i år, då skott avfyrades med en Kalasjnikov in i en lägenhet i Fruängen, söder om Stockholm. Händelsen filmades och spreds på sociala medier, två 14-åringar misstänktes för dådet, skriver Expressen.

Dagen efter besköts en 20-årig man utan kopplingar till gängkriminalitet i Dalen, också söder om Stockholm. Två 15-åringar misstänktes ha beordrats utföra dådet, mannen klarade sig dock oskadd.

I förundersökningen finns bevis i form av meddelanden från Signal. Instruktionen från Badjie till 15-åringarna löd:

”Wakkaa någon snabbt. Guccikeps och jacka över fem lax. Waakkaa någon grabb vem som helst. WAKKKAAAAA BROR WAKKAA NÅGON.”

21 januari stoppades en 14-åring av en slump. Han hade också fått order om att utföra en dödsskjutning, men det blev inte av.

I polisens bevisföring finns chattar där Badjie under sitt alias Louise Gucci var drivande bakom alla tre dåd. Han greps strax efteråt på en McDonalds på Södermalm.

Ur förundersökningen

Chefrådsman Agneta Kronstrand på Södertörns tingsrätt beskriver händelserna bakom fallet i ett pressmeddelande:

“Det är fråga om upprepade och hänsynslösa skjutningar i en gängkriminell kontext där unga personer utnyttjas för att skjuta för att döda, ibland vem som helst i ett rivaliserande gäng. Skjutningarna har inneburit en avsevärd risk för andras liv, i första hand målsägandenas men även allmänheten i övrigt. Det är fråga om mycket allvarlig brottslighet.”

Övriga dömda

Mikail Yakdag, 16, döms till sluten ungdomsvård i ett år och två månader. Brotten han fällts för är försök till mord, grovt vapenbrott, två fall av misshandel, ett fall av ringa misshandel, olaga hot och skadegörelse.

Majed Atta, 20, döms till fängelse i fyra år och nio månader. För grovt vapenbrott, vårdslöshet i trafik och medhjälp till förberedelse till mord.

Abdinasir Haaji, 19, döms till fängelse i sju år och sex månader. Han döms för grovt vapenbrott, narkotikabrott, olovlig körning och medhjälp till försök till mord.

Armaan Singh, 15, döms till sluten ungdomsvård i ett år och fem månader, för försök till mord och grovt vapenbrott.

Rodan Yousef, 18, döms till ungdomsövervakning i ett år. Brotten han döms för är grovt vapenbrott, ringa narkotikabrott och medhjälp till förberedelse till mord.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.