Kyriakos Mitsotakis tillträder som premiärminister i Grekland för en andra mandatperiod. Det står klart efter söndagens val, den andra valomgången, där hans Ny Demokrati segrade stort. Man fick nu ensam majoritet i parlamentet, och huvudutmanaren Syriza gjorde ett svagt resultat.

Nu fick man 158 mandat, och 40,79 procent av rösterna. Huvudutmanaren Syriza fick 20,07 procent och 71 mandat. Segermarginalen var den största på 50 år, skriver AFP.

”Inget motstånd, absolut total dominans av Mitsotakis” var rubriken hos centerlutande tidningen Ta Nea. Mitsotakis har lovat att snabba på institutionella och ekonomiska reformer. Ambitionerna är stora och under de kommande fyra åren vill han transformera Grekland.

Till exempel vill han öka stödet till den offentliga hälso- och sjukvården i landet. Han vill också förbättra säkerheten på landets järnvägar. 57 personer avled i landets värsta tågolycka någonsin, i februari.

USA:s president Joe Biden har gratulerat Mitsotakis till segern och sagt att han ser fram emot ett fortsatt nära samarbete. Även Frankrikes president Emmanuel Macron och Italiens utrikesminister Antonio Tajani har skickats gratulationer.

För Syrizas partiledare Alexis Tsipras var resultatet dystert. Han säger att nederlaget var stort och att han överlämnar sitt politiska öde i partiets händer.

Valomgång ett 21 maj

Det var 21 maj som den första omgången av parlamentsvalet hölls. Då gjorde Ny Demokrati Partiet gjorde sitt bästa resultat sedan 2007, med 40,71 procent av rösterna. Det räcker till 146 mandat i parlamentet. Fem från majoritet som behövdes för att få bilda regering.

Huvudutmanaren Syriza fick bara 20,07 procent, och skillnaden mellan partierna var den största sedan valet 1974. Man tappade till 71 mandat. Det blev också, som vi rapporterat om i vår artikel inför valet, ännu en förlust för Tsipras mot Mitsotakis. Den fjärde i ordningen. Valdeltaganden var 60,8 procent, tre procentenheter bättre än det förra valet.

Läs även vår artikel inför valet, med en bredare genomgång av partierna och de sakpolitiska frågorna.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.