Inte ens Ernest Hemingway kan stå emot den woke-marinerade politiskt korrekta samtiden. Känsliga läsare varnas för ”språk och attityder” i nyutgåvorna, och brittiska universitetsstudenter får se upp med innehållet i Hemingways klassiker. Det är klart att man måste sudda sudda bort allt som kan upplevas som stötande.

Du som läst George Orwells 1984 (originalspråket är som alltid bäst) känner kanske igen följande stycke:

”Every record has been destroyed or falsified, every book has been re-written, every picture has been repainted, every statue and street and building has been re-named, every date has been altered. And that process is continuing day by day and minute by minute. History has stopped. Nothing exists except an endless present in which the Party is always right.”

Och där är vi i dag, när det är dags för Hemingways roman Den gamle och havet att ges ut på nytt, meddelar Mail Online. Den åldrande fiskaren Santiago får en enorm spjutfisk på kroken, och kampen dem emellan är hård, men den gamle känner beundran för och medkänsla med sin motståndare, som till slut får ge upp livet. Ja, kampen är våldsam, men det är så är det ställt med världen.

Ett år senare fick Hemingway Pulitzerpriset för just den boken, och 1954 landade han Nobelpriset i litteratur. När nu Penguin Random House återutger Den gamle och havet (1952), samt Och solen har sin gång (1926), finner man det lämpligt att varna känsliga läsare. ”Förlagets beslut att presentera det som ursprungligen publicerades är inte tänkt som ett stöd för kulturella representationer eller språket häri.”

Det är viktigt med tydliga avståndstaganden i klassiska verk, för annars kan ju läsarna tro att förlaget står bakom nästan 100 år gamla tankar om livet. Hur skulle det se ut? Men det gäller även universitetsstudenter i Skottland som läser historia och litteratur. Just Skottland har en omfattande fiskeindustri, men även där varnas spröda lärjungar för Den gamle och havet, då den innehåller ”uttrycksfulla fiskescener”.

Mary Dearborn, författaren till boken Ernest Hemingway, A Biography, säger till Mail Online att: ”Detta är nonsens. Det får mig att tänka på att eleverna kan uppmuntras att undvika boken. Världen är en våldsam plats, och det är kontraproduktivt att låtsas något annat. Mycket av våldet i berättelsen har sina rötter i den naturliga världen. Det är naturens lag.”

Jeremy Black, professor emeritus i historia vid University of Exeter, tillägger: ”Detta är särskilt dumt med tanke på att högländernas och öarnas ekonomi är beroende av industrier som fiske och jordbruk. Många stora litterära verk har inkluderat referenser till jordbruk, fiske, valfångst eller jakt. Tycker universiteten på allvar att all denna litteratur borde förses med varningar?”

Men skotska University of Highlands and Islands, 13 forskningsinstitutioner och högskolor, har också utfärdat innehållsvarningar för andra klassiker. Studenter som studerar Homeros Iliaden (skriven på 800-talet innan vår tideräknings början), och Beowulf (ett epos skriven på fornengelska för 1 000 år sedan), varnas för att de innehåller ”scener av våldsam närkamp”.

Andra böcker som kan väcka anstöt är Mary Shelleys Frankenstein (1818) som flaggas för att den innehåller ett ”våldsamt mord och grymhet”, och elever som studerar Shakespeares Hamlet (1603) samt tragedin Romeo och Julia (1597) varnas för att pjäserna innehåller scener med ”knivhugg, gift och självmord”.

En talesman för universitetet sa att ”Innehållsvarningar gör det möjligt för studenter att göra medvetna val.”

Tidigare har allt stötande tagits bort från bland annat Ian Flemings James Bond-böcker, liksom Roald Dahls verk (Kalle och chokladfabriken är ett exempel) och Enid Blyton (Fem-böckerna, Äventyrs-böckerna, Mysterie-böckerna). Förlagen anlitade underbetalda sensitivitetsläsare, som raderade känsliga passager med PK-suddgummit, och anpassade resten av texten till den rådande tidsandan för att undvika att väcka anstöt.

Du som funderar på om det finns ett liv bortom generiska, massproducerade tv-serier rekommenderas att börja med Och solen har sin gång (1926) (gärna Bertel Gripenbergs översättning, för en tidsnära känsla på mer än ett sätt). Farväl till vapnen (1929) är ett självklart val, liksom Att ha och inte ha (1937) samt Klockan klämtar för dig (1940). Komplettera med George Orwells 1984. Det är läsning som stärker själen, och ger dig motståndskraft i vårt upplysta samhälle.

Om du föredrar rörliga bilder, så letar du reda på filmen The Old Man and the Sea (1958), med bland annat Spencer Tracy. Komplettera med The Sun Also Rises (1957), där en grupp desillusionerade amerikanska författare tillbringar dagarna med ett utsvävande, hedonistiskt liv i 1920-talets Frankrike och Spanien. Ja, tjurfäktningar förekommer. Grunda med näsdukar.

Slutet gott, allting gott, men först en rejäl innehållsvarning. Vårt moderna sköna samhälle kan innehålla spår av både dysterhet och våld. ”Deal with it”, skulle Ernest säga.