Alternativ für Deutschland, AfD, vann sitt första distriktsval under söndagen. Advokaten Robert Sesselmann fick 52,8 procent av rösterna i distriktet Sonneberg i Thüringen, som ligger på gränsen till Bayern. Det är den första vinsten i ett distrikt i partiets historia, något som oroar motståndarna mycket. Dessutom når man 20 procent i opinionsmätningarna, och flera distriktsval i partiets starka delstater i öst väntar nästa år.

Segern kom trots uppmaningar från andra partier om att unisont ställa sig bakom den sittande distriktsordföranden Jörgen Köpper från CDU, kristdemokraterna. Sonneberg har 57 000 invånare och är ett av Tysklands mindre distrikt. Men vinsten för AfS är historisk, som den första i sitt slag, skriver AFP.

Partiets ena partiledare Alice Weidel skrev på Twitter att ”Robert Sesselmann har skapat historia”. Samtidigt har partiet stigit i opinionsmätningarna där man pendlar mellan 18 till 20 procent. Jämt skägg med förbundskansler Olaf Scholz socialdemokrater och bara mindre än CDU/CSU-blocket (kristdemokrater/bayerska kristdemokrater).

Dessutom ligger man ännu bättre till i delstaterna som tidigare låg i Östtyskland. Nyss nämnda Thüringen, Brandenburg och Sachsen är delstater med regionval nästa år. Där hoppas AfD på stora genombrott. Enligt tidningen Bild var Sesselmanns vinst en ”jordbävning” och en ”remarkabel succé för ultra-högerpartiet.”

Bild skriver också att Thüringens inrikesminister Georg Maier, socialdemokrat, kallade valresultatet ”en varningsklocka för alla demokratiska krafter.”

AfD fick 13 procent i parlamentsvalet 2017, men backade något till 10 procent i valet 2021. I EU-valet 2014 fick man 7 procent och ökade i valet 2019 till 11 procent. Av alla delstater är man bäst i Sachsen, där man fick 27,5 procent i valet 2019.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.