Köttstölder, specialbyggda längdanpassade toastolar, operasångerskor som försöker hitta rätt ton när de ska sjunga med kören i klimatkampen, samt en journalist som gillar färgglada drinkar som får påfyllning i kassan, och därför kan bjuda Jan Guillou på några rundor nästa gång de ses på krogen. Han behöver definitivt tröstas efter nederlaget i domstol.

1:a och 2:a plats Jan Guillou & Kajsa Ekis Ekman

Jan Guillou och Kajsa Ekis Ekman träffades för ett tag sedan på krogen Tennstopet i Stockholm och pimplade vitt vin. Vi får anta att det var Jan som bjöd, dels för att han sedan länge är stadd vid kassa, dels för att han är känd för att vilja imponera på sin omgivning med sina föregivna kunskaper om vin – speciellt om det rör sig om kvinnor som är med vid bordet. Jag vet inte riktigt vad Jan beställde in vid det här tillfället, men ett vet jag säkert – ju längre de satt där, desto mindre noga blev Jan med vad kyparen bar fram.

Nästa gång de träffas på Tennstopet kanske det dock blir Kajsa som bjuder. Hon har fått en rejäl påfyllning i kassan efter att ha vunnit över tidningen Arbetaren i tingsrätten.

Tidningen måste betala Kajsa 259 266 kronor i lön för sju månaders arbete. Dessutom måste den slanta upp ett skadestånd på 145 000 kronor, och som om det inte räckte ska Arbetaren också betala Kajsas rättegångskostnader.

Som ni alla vet beror den årslånga tvisten på att Kajsa fick sparken ganska omgående efter det att hon tillsatts som vikarierande chefredaktör för Arbetaren. Skälet var inte att hon misskött jobbet, utan att medarbetarna sade sig vara rädda för henne – hon ansågs till exempel vara transfob. Paniken spred sig i den lilla Arbetaren-flocken eftersom en del av redaktionens medlemmar, liksom många av tidningens läsare, inte riktigt bestämt sig för vilket kön de tillhör. De blev rädda för sin nya chefredaktör.

Men nu har Kajsa 400 000 kronor på fickan, kanske plöjer hon ner dem i sitt eget kommande tidningsprojekt Parabol. Men det blir säkert några kronor över så hon kan bjuda Jan på ett par omgångar på Tennstopet. Men om det är Kajsa som bjuder får nog Jan räkna med att smutta på färggranna drinkar.

Jan själv kanske vid det tillfället inte kommer att vara så noga med vad han häller i sig. Han kommer nog långliga tider framöver behöva döva sin grämelse över att ha förlorat den rättstvist han själv varit inblandad i.

Striden har pågått i flera år. Jan vill dra av för ombyggnaden av sitt hus i Uppland. Han sitter där och skriver, och vill därför beteckna det som sin arbetsplats såsom varande en ”författarverkstad” – och har därför försökt dra av kostnaderna för ombyggnader i huset.

Skatteverket har haft invändningar och tvisten kom upp i förvaltningsrätten. Jan förlorade.

För några dagar sedan kom den upp i kammarrätten. Jan förlorade.

Nu måste Jan därför betala ett skattetillägg på 345 000 kronor, och för detta är Jan mycket ledsen förklarar han i Expressen:

Beslutet förmörkar min midsommar och mitt liv eftersom jag i sociala medier kallas för skattesmitare och parasit.

Att en person som har sisådär en hundra miljoner på banken, och som säger sig vara mycket villig att betala skatt låter sitt ”liv förmörkas” av vad som är snuspengar för honom låter rätt underligt, för att inte säga småskuret.

Kanske uttalade han sig i frågan medan han satt på Tennstopet? Han brukar bli lite gråtmild vid sådana tillfällen.

Vad jag själv grubblar på är en av toaletterna i Jans ”författarverkstad. Ombyggnaden av den hör till de kostnader han ville dra av. Rörde det sig om en toastol som anpassades i höjd? Jan är rätt kort och det kan kanske kännas konstigt att sitta där och dingla med benen, och därför köpte Jan en toastol i barnstorlek? Dessutom – eftersom toaletten ingår i ”författarverkstaden” får vi anta att Jan sitter där och skriver. Han skriver alltid på en gammal skrivmaskin, det kan inte vara så bekvämt att ha den i knät medan man uträttar sina behov – alltså behöver Jan ett litet skrivbord anpassat till toastolens höjd. På sätt och vis känns det ändå därför kanske som en rimlig kostnad.

3:a Annika Strandhäll

Annika Strandhäll har väl aldrig gjort sig känd för att vara en flitig kyrkobesökare – trots sin skenhelighet. Döm om min förvåning när hon i veckan gjorde ett twitterinlägg om sin närvaro på en skolavslutning. Den firades i en kyrka.

Det sades vara hennes barns skolavslutning, och många påpekade i sociala medier att det var väldigt vitt i bänkraderna. Kunde verkligen Annika trivas i en sådan vit och privilegierad miljö?

Tydligen kunde hon det. Själv gissar jag att det var tanken på nattvardsvin som lockade, och jag kan föreställa mig hennes besvikelse när tillställningen avslutades med en utgångspsalm istället för vin. Vi kanske får se Annika i kyrkan fler gånger, och en del av inläggen kommer kanske att författas efter intagandet av nattvarden – vissa vanor är svåra att bryta.

4:a Malena Ernman

Greta Thunbergs mamma operasångerskan Malena Ernman berättar i Ica Kuriren att hon slutat flyga till sina engagemang i ute i världen. Enligt vad hon påstår var senaste gången 2015 – då flög hon till Japan.

Det är klimatskäl som gjort att hon fattat beslutet, säger Malena.

Ett annat skäl kan vara att Malena inte längre är ett väldigt eftertraktat namn i de delar av världen man enklast och snabbast når med flyg.

Om Metropolitan i New York ringer och vill boka Malena i morgon, tror jag att hon snabbt kommer att övervinna sin flygskam.

5:a Anders ”Arga snickaren” Öfvergård

Han blev Arga snickare med hela svenska folket. Ska han nu bli känd som Arga snattaren?

En Ica Maxi-butik har polisanmält Anders för köttstöld.

Anders säger att allt är ett misstag.

Jag säger att vi återkommer i frågan. Än är hela historien inte berättad.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!