I veckans sportskvaller följer vi upp historien om Quincey Promes. Även turerna kring Zlatanstatyn går vidare. Dessutom tippar vi de svenska klubblagens matcher i Europakvalet.

Promes dömd till fängelse

För några veckor sedan berättade vi om Quincey Promes, holländaren med bakgrund i CSKA Moskva och Nederländernas landslag. Han har nu dömts till 18 månaders fängelse efter att ha knivhuggit sin kusin på en fest. Han ska också betala 80 000 kronor i skadestånd, skriver Expressen.

Han hade kunnat få sex månader kortare straff, om han bemödat sig om att dyka upp i rätten. Hur det går med utredningen om kokainsmuggling återstår att se.

Zlatanstatyn kommer stå i Malmö

Sagan om statyn går vidare. Den kommer att stå i Malmö, meddelar kommunen. Var är dock inte klarlagt, en utredning om det kan ta flera år. Vad som krävs är dock att den ska vara tillgänglig för Malmöborna, men samtidigt vara säker.

Alltså, de Malmöbor som mot förmodan fortfarande tycker att Zlatan är en symbol för staden ska kunna gå och tittar på statyn. Men, de som inte gillar honom och som kan tänka sig att vandalisera den, ska inte kunna göra det. Var statyn till slut hamnar är alltså i skrivande stund oklart.

Carl Starfelt och Jacynta Galabadaarachchi är ett par

Starfelt spelar i Celtic, laget som vann ligan, cupen och ligacupen nu i vår. Galabadaarachchi spelar i klubbens damlag, som tävlar i den skotska damligan. Hon var med och vann den skotska damcupen i våras.

Nu är de ett par, ett riktigt Celtic-par. Efter att rykten florerat ett tag lade Galabadaarachchi upp en bild på sig och Starfelt under en semesterresa till Sardinien.

Problemen med ny arena i Värnamo

IFK Värnamo tog sig sensationellt till Allsvenskan i fjol, för första gången i klubbens historia. Men, Finnvedsvallen håller inte måttet, och det har länge funnits konkreta planer på att bygga en ny, modern arena. Något vi rapporterat om tidigare.

Men på grund av det ekonomiska läget kan det bli tal om att skjuta på bygget, som väntas kosta minst 250 miljoner kronor. Inte så populärt i staden, där fotbollslaget är det man är allra mest stolta över.

Eftersom Johan Hilding (C) bytte sida i omröstningen, blev det ett ja för att skjuta upp bygget. Det fick konsekvenser för honom personligen, i form av hat och hot. Fans har sjungit sånger om honom under matchen mot Malmö FF. Hans fru har också fått otäcka meddelanden.

Han avstod den slutgiltiga budgetomröstningen 21 juni. Där beslutades det att den nya arenan ska stå klar till säsongen 2025.

Brynäs höll årsmöte

Men då blev det förvirrat, skriver Aftonbladet. Anledningen är att Conny Jonsson tackade för förtroendet att bli ordförande. Detta trots att det inte röstats om det. SD-politikern Camilla Westman var nämligen också nominerad till ordförandeposten.

Brynäs kommer som bekant för första gången på 50 år spela i landets näst högsta division för hockey. Engagemanget för klubben lär inte minska direkt, då man nu siktar på att gå upp i SHL igen.

Enligt mötesordförande Raimo Pärssinen hade ingen motkandidat nominerats under mötet. Men för ordningens skull lät han ändå en omröstning ske. 401 röstade för Jonsson, 32 för Westman.

Svenskarnas motstånd i Europakvalet

Nu har lottningen skett. De svenska lagen ska kvala till Europacuperna i sommar, här presenteras lottningen och undertecknad tippar resultaten.

Hammarby – Twente. Bajen inleder borta. Inte världen värsta motstånd, men man måste göra en bra prestation. Twente kom femma i Eredivisie och är som alla klubbar där anfallsglada. Jag tippar att Bajen inte tar sig vidare, främst på grund av att man ser sämre ut i år än man gjorde när det begav sig sist.

BK Häcken – The New Saints. Wales liga håller inte speciellt hög klass. Laget är visserligen mästare, precis som Häcken, men det ska inte vara någon match för svenskarna. Häcken enkelt vidare.

Djurgården – FC Lucern. En knepig match för stockholmarna, som visserligen får avsluta på bortaplan. Laget kom fyra i den schweiziska ligan, som är bättre än Allsvenskan. Djurgården har dock färsk rutin från ECL-gruppspelet och slutspelet. Djurgården går vidare.

Kalmar FF – FC Pyunik/JK Narva Trans. Oavsett om det blir armenierna eller esterna är Kalmar favoriter. Båda dessa ligor är sämre än Allsvenskan, men samtidigt var det länge sedan Kalmar spelade i Europa, dit man gick tack vare att Häcken vann svenska cupen. Kalmar går vidare, men man behöver göra en riktigt bra prestation.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.