En svensk som ville resa på semester till ett land med euron kunde 2013 få en euro för 8,70 kronor. Idag får man en euro för 11,75 kronor, skriver DN. Kronan har således tappat rejält i värde mot euron jämfört med för tio år sedan. 35 procent dyrare, vilket dock slås av dollarn som är 75 procent dyrare. Riksbanken kan dock inte förklara varför, då de ekonomiska modellerna man använder slutade fungera 2018.

Debatten om euron kommer och går, men har blossat upp igen nu när kronan är på så pass dålig nivå. Men, den institution som borde veta varför den är så dålig ställer sig ändå frågandes. 2019 efterlyste dåvarande Riksbankchefen Stefan Ingves en ny kronanalys. Man tog hjälp av internationella experter. Men fick inga övertygande förklaringar.

Längre tillbaka har man förklarat fallande kronkurs med hög inflation låg tillväxt, jämfört med omvärlden. Efter finanskrisen 2008 föll den förklaringsmodellen. Det finns nu, efter 2018, ingen tydlig ekonomisk logik, enligt Philippe Bacchetta, valutaexpert på universitetet i Lausanne.

Trots att Sverige och Schweiz har stora likheter i ekonomin har valutorna gått helt olika. Låg statsskuld, överskott i bytesbalansen och liknande styrräntor. Men schweizerfrancen är stark, och anses stiga när ekonomin i omvärlden är skakig. Kronan tvärtom, den ses som en risk vid samma situation.

Importen blir nu dyrare, vilket ökar inflationen. Då krävs det högre räntor, vilket en ansträngd ekonomi kan få svårt med. Ett dilemma för Riksbanken.

Under dagen har det kommit färsk statistik över kronan, som ligger på bottennivå mot euron. En anledning är att omvärldens analytiker ser problem i vissa sektorer. När räntorna gått upp har hushållens ekonomi stramats åt. Fastighetssektorn har också fått problem med minskad efterfrågan som lett till minskat byggande och projektering.

Nedgraderingen och den pågående krisen inom SBB är också något som är känt bland investerare och finansiella institut utanför landets gränser. Kronan kan stärkas på medellång sikt, fem år framåt, tror Bacchetta.

Enligt SEB:s chefsstrateg Carl Hammer behövs ”riktade åtgärder” mot fastighetssektorn, eftersom problemet där är hanterbart, vilket måste visas, säger han till Expressen. Riksbanken måste också hålla jämna steg med ECB (Europeiska centralbanken) för att kronkursen ska vända uppåt, säger han också.

Resetips

Att kronan är svag mot euron gör att svenska turister får mindre att handla för i länder med den valutan. Som Spanien, Italien, Frankrike och Portugal. På många sätt populära och till viss del billigare länder än Sverige.

Men, vill man resa till ett varmare land och dra nytta av kronkursen finns det andra länder att titta på, både i och utanför EU.

Sol och bad

Turkiet är ett land vi skrivit en hel del om, speciellt angående presidentvalet. Republiken går allt mer mot en islamistisk auktoritär stat. Men, det till trots är det ändå ett land som är billigt att turista i för svenskar. En krona är i dag värd 2 turkiska lira.

Landet har många kända turiststäder vid kusterna. Maten är väldigt lik den i angränsande länder som Grekland, Libanon och Syrien. Meze eller kött grillat över kol är populärt, alkoholförsäljning finns trots en muslimsk kultur.

Gillar man inte nutida turkisk kultur kan man kolla på äldre ottomansk, eller se ruiner från det antika Grekland.

Kultur

Tjeckien är en klassiker för en week end i kulturens namn. Prag erbjuder centraleuropeisk arkitektur, bra mat och ett stort utbud av pilsner. För den litteraturintresserade finns Kafkamuseet. Karlsbron med alla dess statyer och minnet av den svenska armén som härjade där 1648 är en sevärdhet.

En tjeckisk koruna är i dagsläget i princip jämbördig med den svenska kronan. Priserna där är dock avsevärt lägre än i Sverige på i princip allt.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.