Stor förvåning uppstod när chefrådman Tore Gissin på Södertörns tingsrätt beslöt att häva häktningen av Ilyas Noor Ahmed och kumpanen Ahmed Sharaf. Ahmed dömdes till medhjälp till mordförsök, sex år och åtta månaders fängelse. När hovrätten sedan fastslog straffet var Ahmed försvunnen, och kunde inte föras till fängelset i Kumla.

I augusti 2020 träffades 12-åriga Adriana av flera skott, hon avled. Hon befann sig på en parkering vid en snabbmatsrestaurang i Botkyrka med sin hund. Hon var inte den troliga måltavlan för skotten, utan det var ett par unga män som också befann sig på platsen. Utredningen om fallet växte enormt, och involverar delar av den undre världen i Stockholm, skriver SVT.

I september 2020 blev en bil beskjuten i Vällingby. En person skottskadades, men skotten träffade även tre lägenheter och ett garage i närheten. Enligt åklagaren var det två kriminella personer från Norsborg som låg bakom skottlossningen, skriver Aftonbladet. De hade tagit hjälp av gängen Shottaz och Filterlösa grabbar för att locka offren till en fälla. Det tros varit en hämndaktion för skjutningen i augusti där Adriana dog.

Mannen som skottskadades i bilen var Serkan Demirkiran. Han klarade sig med skador i armen. Han är nu efterlyst för mordet på Adriana, och befinner sig i Turkiet.

I tingsrätten blev det fällande dom för åtta personer. Straffet fastställdes av hovrätten i april. Men en person är försvunnen och har inte kunnat påbörja sitt straff på sex år och tio månaders fängelse. Det handlar om 29-åriga Ilyas Noor Ahmed, som inte blev häktad när tingsrättens dom föll.

Åklagaren Ida Arnell yrkade visserligen på häktning. Men det avslogs av Södertörns tingsrätts chefrådman Tore Gissin, med hjälp av rådmannen Daniel Eriksson samt nämndemännen Birgitta Bergholm Sjöblom, June Nordahl och Kristoffer Szubzda. Man angav som skäl att Ahmed inte hade en central del i brottet och att risk för vidare brottslighet inte förelåg. Inte heller Ahmed brittiska medborgarskap sågs som skäl för att han skulle riskera fly.

I domen framgår också att Ahmed tidigare avtjänat ett fängelsestraff på två månader, och suttit häktad med restriktioner i åtta månader.

Efter hovrättsdomen var Ahmed försvunnen. Han skulle häktas och föras till Kumlaanstalten, men nu är han efterlyst av polisen. Hittas han kommer han föras direkt till närmaste slutna anstalt eller häkte.

Att Ahmed inte häktades väckte en del uppmärksamhet. Arnell ställde sig tveksam till beslutet: ”Vad jag minns har jag inte tidigare varit med om att någon som döms för den här typen av brott i gängmiljö inte blir häktad på grund av återfallsrisk. Jag menar att det finns en stark risk för återfall i brott för båda två”, sade hon till Samnytt.

Samnytt pratade även med en anonym brottsutredare på Polisen som uttryckte sin skepsis:  ”Det här är högriskpersoner för fortsatt brottslighet. De ingår i en gruppering som har konflikter i den här världen, och när man har satt sig i det facket går det inte bara att kliva ur. Att fortsätta beväpna sig med de egna killarna är det skydd man har.”

Dessutom finns både Ahmed och hans kumpan Sharaf (som också släpptes i tingsrätten) med på Stockholmspolisens fokuslista. Där de högst prioriterade personerna inom den gängkriminella miljön finns med.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.