Minst 78 människor omkom när ett skepp med migranter förliste i Joniska havet utanför Grekland i onsdags. Olyckan är den största i sitt slag i Grekland, som utlyst tre dagars landssorg. Men frågan väcker också uppmärksamhet politiskt, både inhemskt och i hela EU och Nordafrika.

Kustbevakningen har hittills räddat 104 människor ur vattnet. Skeppet som kapsejsade var helt överlastat, skriver AFP. Båten var på väg från Libyen till Italien, migranterna som överlevde var främst syrier, egyptier och pakistanier.

Kusträddningen har ännu inte slutat leta efter eventuella överlevande. Skeppet hade hundratals migranter ombord. Alla kroppar som hittas har ännu inte med säkerhet kunnat knytas till skeppet. Antalet som färdades med skeppet är oklart, men det kan ha varit upp till 700. Hundratals beräknas kommit från Pakistan och området Kashmir.

141 syrier beräknas ha varit ombord, hittills har 34 räddats ur vattnet. Nio egyptier har gripits misstänkta för människosmuggling, de kommer ställas inför domstol under tisdagen.

Grekland har utlyst tre dagars landssorg, då förlisningen kan vara den värsta i landets historia. Ett mottagningscenter för anhöriga har satts upp i en förort till Aten.

Debatten efteråt

Vissa politiker har under de senaste dagarna skjutit upp sitt kampanjande inför parlamentsvalet på söndag. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har plockat bort en person från polisfacket från valbar plats efter att han uttryckt sig rasistiskt om migranterna.

Spilios Kriketos är parlamentariker för Ny Demokrati. Han sade att händelsen är tragisk, speciellt då barn omkom. Han sade också att Grekland inte kan tolerera att fler migranter kommer. Han påstod också att migranterna stjäl. Nu har han uteslutits ur partiet.

Enligt BBC hade skeppet varit ur funktion i sju timmar innan förlisningen. Vilket sätter ett frågetecken för varför kustbevakningen inte ingrep tidigare. Officiella uppgifter gör gällande att skeppet färdades 30 nautiska mil från det att det upptäcktes till att det sjönk. FN har begärt att en utredning tillsätts för att förhindra framtida liknande katastrofer.

Frankrike meddelade igår att man lägger 260 miljoner kronor i stöd till Tunisien. Syftet är att öka landets möjlighet att patrullera sina vatten och minska antalet illegala migranter som tar sig till Europa via medelhavet. Det handlar främst om träning av polis och kustbevakning.

President Kais Saied menar att man inte kommer bevaka någon kust annan än den tunisiska. Inte heller kommer man acceptera att Tunisien blir ett land migranter skickas tillbaka till. Han har tidigare sagt att migranter utgör ett demografiskt hot mot Tunisien.

Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin säger att det är viktigt att ”få stopp på dessa förskräckliga dödsfall på havet.” Enligt statistik från International Organization for Migration dog eller försvann 2 406 migrander på medelhavet 2022. Hittills i år är siffran 1 166.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har nyligen gett en miljard kronor till Tunisen i samma syfte, gränsbevakning och bekämpning av människosmuggling. Det är del av ett större ekonomiskt bidragspaket till Tunisien, runt 20 miljarder väntas man få av IMF när allt är förhandlat och klart.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.