En tidigare högt uppsatt kommunalpolitiker inom Centerpartiet i Osby utreds nu av polis, han misstänks för att ha blivit utpressad. Han ska haft ett umgänge med en kriminell ung man, och med en annan ung man som är funktionshindrad. Nu avgår kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson, som själv kände till anklagelserna mot mannen.

Politikern, som inte namngetts, misstänks för att ha haft olämpliga sexuella förbindelser under flera år, men det är umgänget med en kriminell ung man som fått polisen att reagera. Politikern vill dock själv inte medverka i utredningen, vilket försvårar situationen.

Han misstänks ha skickat sexuella meddelanden till en tonårspojke och till en ung man med funktionsnedsättning. Han själv påstår att han inte minns att det hänt, vilket Norra Skåne rapporterar.

Tidningen har pratat med en person som säger sig blivit utnyttjad av mannen innan han var 15 år gammal. Mannen säger sig haft en vänskapsrelation till pojken, men aldrig någon sexuell relation.

Han konfronteras även med innehållet i ett sms med sexuella budskap, som han skickade till pojken när han hunnit bli 16 år. Det har han heller inget minne av. Han medger att en sådan relation skulle vara olämplig, men dementerar allt.

2017 slog personal i kommunen larm om att politikern hade en sexuell relation med en ung man med funktionsnedsättning. Han konfronteras med andra sms av sexuell karaktär mellan honom och pojken, från år 2020. Även här säger han sig inte minnas någonting, och att hans minne ”inte är så gott som det var förr”.

Norra Skåne menar att politikern haft sexuellt intresse för flera personer i utsatt position. 2017 polisanmäldes han för köp av sexuell handling av barn. Själv påstår han att han inte känner till fallet alls, och att han inte kontaktats av polisen.

”De har väl utrett och kommit fram till att det inte kan vara en seriös anklagelse. Det måste väl vara därför som jag inte har hört något av polisen”, säger han. Personer vittnar till tidningen om att han köpt cigaretter och alkohol till ungdomar, något han själv nekar till.

Han har lämnat över varorna i partiets lokaler i Osby och grannarna har vittnat om att många ungdomar har kommit dit. Själv menar han att han bjudit hungriga ungdomar på läsk och bullar.

Niklas Larsson avgår

Nu avgår Centerpartiets kommunalråd, tillika kommunstyrelsens ordförande, Niklas Larsson. Han har uppdrag även inom regionen och kyrkan, vilka han också kommer lämna.

Beslutet kommer efter den granskning som skett av den tidigare partikollegan till Larsson. Han säger också själv att han känt sig färdig med politiken under våren, men att beslutet påskyndats av granskningen.

Larsson har fått stark kritik för att ha känt till anklagelserna mot mannen, men inte agerat. Även kommundirektören Petra Gummesson ska ha känt till anklagelserna.

En källa till Kristianstadsbladet säger att ”Centerpartiet och andra politiker har hållit denna politiker om ryggen. Det är därför som detta har kunnat fortsätta.”

Centerpartiets ordförande i Osby Ann-Helen Nilsson säger till Norra Skåne att beslutet av Larsson att avgå var klokt. Hon pekar speciellt på att Larsson själv medgett att han haft kännedom om att politikern misstänks haft en relation med en funktionsnedsatt man.

Även oppositionsrådet Daniel Landin (S) delar kritiken, och menar att politikern borde uteslutits ur partiet när misstankarna framkom om relationen. Men att han inte tror att Larsson kände till politikerns andra påstådda förehavanden, med att sälja sprit och cigaretter.

35-årige Larsson blev invald i Osby kommunfullmäktige som 18-åring och blev medlem i partiet 2002, efter ha inspirerats av Maud Olofsson.

Vet du vem politikern är? Kontakta då oss på Morgonposten.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.