11-årige Joe Trofer-Cook, ser ut som en pojke som klätt ut sig för att leka bonde. Keps och rutig skjorta. Ofta hängslen och stövlar. Påminner om en lillebror till danska Bonderöven som vi ibland kan se även i svensk teve.

Men Joe leker inte bonde, han är det på riktigt. Trots sin ringa ålder arrenderar han redan mark, föder upp får, håller kor och kycklingar och äger en border collie. Han är inte som andra elvaåringar – som det kan vara svårt att väcka på morgonen. Joe går upp kl. 04.00 varje dag för att mata sina djur.

Joes karriär som bonde började när hans farfar, Pete Cook, byggde upphöjda bäddar för att odla potatis i familjens trädgård i Billinghay, Lincolnshire, för att markera Joes sjunde födelsedag i april 2019. Under den första coronanedstängningen i mars 2020 köpte Joe fröpaket för att odla sina egna grönsaker, skördade dem och ställde sig sedan framför huset och sålde det han odlat till dem som gick förbi. För intäkterna köpte han tre kycklingar.

Han sparade sedan vartenda öre för att köpa fyra tackor och senare en hane för avel. Detta ledde till hans första lamm, som han sålde för att köpa en begagnad fårvagn och ytterligare två tackor.

För närvarande har Joe 37 får, 12 kycklingar, två kor och en border collie vid namn Spud, som han tränar att valla sin flock. Han är med på lantbruksutställningar för att visa upp sina får och kycklingar och kom nyligen på andra plats i en klass med 15 deltagare. Hans mamma, Clare Trofer, säger stolt att Joe arbetar hårdare än de flesta vuxna män och att han är fast besluten att bli bonde och driva sin egen gård.

Den driftige skolpojken har också ett nytt sidospår – han säljer garn till kunder med hjälp av en spinnrock som han nyligen fick.

Den som vill kan följa Joes bedrifter i Facebook-gruppen Joe’s Garden Patch.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!