Rekordmånga sommarjobb har utannonserats på Arbetsförmedlingen i år. Men många ungdomar söker inte bara jobb där, utan i den privata sektorn där lönen är litet bättre. Trots ekonomisk nedgång finns det gott om jobb för ungdomar att söka. Men vissa väljer andra sätt att skaffa sig pengar och status, genom personrån. Främst riktar man in sig på dyra jackor av exklusiva märken. Och ser upp till kriminella gäng, som stoltserar med märkeskläder på sociala medier.

På Arbetsförmedlingen rapporterar man om rekordmånga sommarjobb. 125 000 har funnits att söka mellan januari och maj i år, vilket är en marginell ökning från samma period 2022. De vanligaste jobben finns inom vård och omsorg, men även butikssäljare och montörer är efterfrågade. Detta är alltså trots att det ekonomiska läget i landet ser ut som det gör med inflation och stigande räntor.

En som varit riktigt flitig med att söka sommarjobb är Mira Kemi i Skellefteå, vilket SVT rapporterat om. Hon sökte fem sommarjobb, och fick samtliga. I sommar ska hon jobba på ett café i staden.

CASHEN DOM TAS? 61 kr/h betalar Skellefteå kommun sina 16-åriga sommarjobbare

Kommunen hade i år 800 garanterade feriejobb avsatta åt skolelever i klass 8 och nio i Skellefteå. När jobben fördelade var det dock ett par hundra som tackade nej, majoriteten hade nämligen fått jobb på annat håll. Enligt Kemi så beror det nog på att lönen är bättre när man inte jobbar kommunalt.

Men alla ungdomar föredrar inte att ta hederliga sommarjobb. Sommarjobb som, oavsett privat eller kommunalt, brukar vara det första steget på väg in i arbetslivet. Men i dag vill en del ungdomar skaffa sig pengar och statuskläder på illegalt sätt.

2020 rapporterades det om många knivrån i Högsbo i Göteborg. Ungdomar rånade andra ungdomar för att komma åt deras dyra märkeskläder, som jackor, mössor, tröjor och skor.

”Rånarna är yngre idag och de är väldigt medvetna om vilka märken det är som gäller och vad man ska ha på sig. Många av rånarna kommer från utsatta områden där märkeskläderna har hög status. Dyra jackor och kepsar ger respekt”, sade polisens presstalesperson Thomas Fuxborg till Mitt i Göteborg. Kläderna bärs sedan av rånarna som troféer, tillade han.

HÖGT PRIS. Det har uppmärksammats i sociala media att det femtonåriga mordoffret Elias poserade i kläder från ett märke vars billigaste t-shirtar kostar över 2000 kr

Liknande trend har sett på flera platser runt om i Sverige, som Uppsala, Uddevalla och Gotland. På Gotland sade polisen att stulna kläder ibland används som betalning för att köpa droger.

Men även tyngre kriminella, som regelbundet mördar rivaler i uppgörelser, är en del av jakten på dyra märkeskläder, skriver Expressen. Gäng som Dödspatrullen, Shottaz och Dalengänget skryter med dyra klockor i sociala medier. En av följderna blir dock att unga rånas på sina jackor i Stockholms tunnelbana. Yngre personer ser i sint tur upp till gängen och vill anamma deras livsstil, i stället för att söka riktiga jobb.

Guccikepsar, axelremsväskor (kallade becknarväska) och dyra tröjor från Versace. Jackor från Moncler och Parajumpers. Speciellt jackor är ett viktigt byte vid personrån, när unga kriminella rånar jämnåriga.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.