Nu är det klart att det blir en folkomröstning om Sölvesborgs kommunstyrelses vice ordförandes lön. Kith Mårtensson är Moderat fick lönen höjd med 400 procent, något som oppositionen uppmärksammade. Hon tjänade innan 20 procent av ett heltidsarvode, men skulle nu få 100 procent. Något som skulle öka kommunens kostnader med 3,4 miljoner kronor.

Man gick ut i en debattartikel i Aftonbladet och förklarade sina ståndpunkter, undertecknare är företrädare för Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Medborglig samling.

Man skriver att man vill ”ge invånarna möjlighet att kanalisera och göra någonting konstruktivt av sitt starka missnöje.” Man samlade in de tio procent av kommunens röstberättigade som krävdes för att få till en folkomröstning. En hel del tid gick sedan till att komplettera ogiltigförklarade underskrifter.

Man hoppas nu på att initiativet ska bli en slags praxis för kommunpolitiker. Dessa kommer då tvingas vara mer varsamma med allmänna medel.

Man påstår också att de två styrande partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, förlorade valet men kuppade till sig makten, mot folkets vilja.

Från kommunalrådet Birgit Birgersson-Brorsson (S) kommer dock inga kommentarer. Det vill hon avvakta med, säger hon till P4 Blekinge, eftersom underskrifterna inte kommit in till kommunen ännu.

När valet kan bli av är osäkert, men det kan bli under valet till EU-parlamentet nästa vår. Då finns personal ändå på plats och valnämnden är aktiv.

Vid valet 2022 ökade Sverigedemokraterna från 14 till 20 mandat i kommunfullmäktige. Både Socialdemokraterna och Moderaterna backade, men tack vare sitt samarbete fick Louise Erixon (SD) bli oppositionsråd i ställer för att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande en mandatperiod till.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.