Ali Arrach är åter igen misstänkt för rån och grovt häleri. Han har stulit bilar av privatpersoner och bytt ut registreringsskyltarna till falska. Rättegången pågår just nu i Solna tingsrätt och flera personer är målsägande. Han hotade bilägarna med kniv och tvingade dem att lämna ifrån sig fordonen. Han är tidigare dömd för över 200 brott och körde ihjäl en familjefar i januari 2020. Då “glömde” hans advokat överklaga tingsrättsdomen, vilket gjorde att han inte kunde få sänkt straff i hovrätten.

En av målsägandena är Ellinor Vikman Rindevall, socialdemokratisk politiker invald i Region Stockholm. Hon har tidigare varit lokalpolitiker på Kungsholmen i Stockholm. 2020 undertecknade hon en debattartikel i Aftonbladet med 233 andra S-märkta debattörer. Där ville man att Sverige skulle stå upp för asylrätten och fortsätta vara en ”humanitär stormakt”.

Gediget brottsregister

Arrach har en mycket lång brottslig bana trots sin ålder av 23 år. Han har enligt egen uppgift begått brott sedan nio års ålder. När han var 15 år 2015 körde han ifrån polisen i 200 kilometer i timmen på E4:an utanför Stockholm. Han körde då också i fel färdriktning, vilket Expressen rapporterat om.

Hans brott är ofta stölder av bilar och rån under brutala former. 2015 dömdes han till två månader sluten ungdomsvård, hade han varit vuxen hade brottet gett ett år i fängelse. 2016 dömdes han till sluten ungdomsvård i fem månader, motsvarande brott hade gett en myndig person tre års fängelse. Han dömdes även 2017 till sluten ungdomsvård.

2018 dömdes han till tre års fängelse för bilrån och andra brott. Eftersom han var under 21 år slapp han dömas till 5,5 års fängelse den gången. Han blev villkorligt frigiven och då begick han sitt värsta dåd, när han körde ihjäl en familjefar i Bandhagen i januari 2020.

Även då fick han straffrabatt, eftersom han fortfarande var under 21 år. Han dömdes för grovt vållande till annans död, grovt vållande av kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik. Tre år och tre månaders fängelse blev domen från domaren Kai Koskela.

I domen kan man läsa att ”Tingsrätten anser att Ali Arrach i det närmaste har varit helt likgiltig för andra människors liv genom sitt agerande att framföra en personbil i närmare 200 kilometer i timmen mot rött ljus i en trafikfarlig fyrvägskorsning varvid han i korsningen med full kraft körde in i en annan personbil” och ”Tingsrätten finner att Ali Arrachs återfall (lagtrots) visar att han varit likgiltig för samhällets grundläggande värden.”

Enligt praxis från Högsta domstolen är tre års fängelse att betrakta som extra hårt för en dödskörning.

Han fick ungdomsrabatt av tingsrätten, samtidigt som han fick tre månader extra då han återfallit i brott. Tio månader av sin tidigare villkorliga frigivning fick han nu också avtjäna, totalt blev straffet fyra år och en månad i fängelse.

Arrach var dock själv inte alls nöjd med straffet och ville ha ett lägre. Men hans advokat Göran Witt-Strömer lämnade aldrig in någon överklagan innan tidsfristen gick ut. Arrach fick därmed avtjäna tingsrättens dom på Kumla-anstalten. Witt-Strömer hade glömt bort att överklaga.

Uppmärksammad i media

Han har dessutom fått tala ut i SVT:s Uppdrag Granskning. Där kallas han dock för ”Hassan”, och Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen, motiverar varför unga inte blir inlåsta: ”Det finns forskning på att långa institutionsplaceringar som ju är att bli inlåst, också på SiS-institution, inte är bra för barn och ungas utveckling.”

Där framgår också att Arrach fått en så kallad träningslägenhet av Socialtjänsten. Där har han och andra kriminella haft sin verksamhet. Men polisen kritiserade Socialtjänsten, och menade att man inte haft kontroll över Arrach när man gav honom en lägenhet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.