38-årige syriern Raki Alayoub åtalades då han fört bort sin dotter från ett familjehem i Halland. Hon och en till syster är nu med mamman i hemlandet Syrien. Alayoub och ytterligare fyra personer döms nu i Hallands tingsrätt. Men han och en medbrottsling kan inte utvisas till Syrien, då läget i vissa provinser anses osäkert.

Alayoub själv döms för grov egenmäktighet med barn till 1,5 års fängelse. Ahmad Aldarwish döms till 1 år och 4 månaders fängelse.  Mohamad Alsouki, Khalid Hamidi döms till villkorlig dom för medhjälp till grov egenmäktighet med barn. Ishak Hatem döms till villkorlig dom för grov egenmäktighet med barn.

Flickan tilldöms också skadestånd på totalt 130 000 kronor från pappan och de övriga fyra männen. Åklagaren yrkade på ett högre straff, 2,5 års fängelse för två av männen och nio till 18 månader för de övriga tre, skriver SVT Nyheter. Han yrkade även på utvisning i två fall, vilket tingsrätten avslog.

Ingen utvisas

I fallen med Alayoub och Aldarwish avslås begäran om utvisning. Samtliga är syriska medborgare, den enda som också har svenskt medborgarskap är Alsouki. Alayoub har varken familj, sysselsättning eller bostad i Sverige, som han kom till 2015.

Tingsrätten, med rådmannen Åsa Nordlander och nämndemännen Patricio Fuentes Orellana, Jan Gottfriedson och Barbro Odelberg, gick på Migrationsverkets linje där provinsen Idlib sägs vara för farlig för att kunna utvisa någon till. Man menar att det heller inte snart kan ske en förbättring i provinsen, då Alayoub troligen blir villkorligt frigiven om fyra månader (häktningstiden räknas in i straffet).

Idlib-provinsen som anses osäker utgör en liten del av nordvästra Syrien

Vad gäller Aldarwish så bedöms han fortfarande ha flyktingstatus. Han kan inte utvisas då brottet inte är synnerligen grovt eller att han skulle medföra allvarlig fara för allmän ordning om han får stanna. Han bedömdes också ha svag anknytning till Sverige.

Det beskrivs också hur läget i delar av Syrien bedöms som säkert. Och att Aldarwish inte har någon hotbild mot sig av syriska myndigheter. Inte heller är IS-terroristerna kvar i hemstaden Raqa, som han flytt från. Men läget där är sådant att civila kan råka illa ut bara av att vistas där. Därför bedöms han inte kunna utvisas.

Bakgrund

I augusti 2022 omhändertogs två systrar av socialtjänsten. Den äldre syster, 14 år gammal, hade tidigare anmält till sin skolkurator i Älmhult att hon blivit slagen av pappa Raki, och var rädd för att giftas bort. Hon tog senare tillbaka påståendena, och menade att blåmärken och liknande var ditsminkade.

Förvaltningsrätten gick dock på hennes första vittnesmål, och trodde även att det fanns en risk att den yngre systern skulle bli utsatt, skriver Expressen. De placerades på olika HVB-hem. Båda systrarna försvann från sina HVB-hem i oktober.

Mamman Maryam Alabed och de fem barnen

Senare meddelade mamman till Expressen att hon och barnen uppehöll sig i Syrien. ”Jag kommer aldrig att återvända till Sverige – hellre leva i krig i Syrien än i Sverige” sade hon till tidningen.

Åtalet gällde bara försvinnandet av den yngre systern. Pappa Raki och de andra männen häktades vid hennes försvinnande. I bevismaterialet finns en bild på honom och den yngsta dottern i en bil, samma dag som försvinnandet. Han körde sedan familjen genom Europa ned till Grekland, innan han åkte hem igen.

Mamman har sagt att familjen fick uppehållstillstånd i Sverige 2016, men att hon rivit sönder det och stoppat i sonens blöja och dumpat i Tyskland, på vägen mot Syrien.

En kvinna som misstänktes, men aldrig åtalades, var drivande i den stora desinformationskampanjen mot Socialtjänsten förra året. Det spreds rykten om att barn rövas bort utan grund av svenska myndigheter.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.