Banken JPMorgan Chase har nu förlikats med några av Jeffrey Epsteins offer som man blivit stämda av. Banken betalar 2,9 miljarder kronor till offren. Anklagelserna var att banken hjälpte till med Epsteins finanser samtidigt som han sysslade med sexhandel av kvinnor och flickor. Ingen av personerna bakom stämningen har gått ut med sina offentliga namn, i domstolshandlingarna benämns de som Jane Doe.

JP Morgan Chase ska medvetet ignorerat så kallade röda flaggor, där banken är bundna att granska vissa typer av finansiella transaktioner. Man gjorde dessutom vinst på Epsteins verksamhet, då han såg till att rika personer blev kunder i banken. Detta pågick fram till 2013, skriver NY Post.

För tre veckor sedan påstod bankens vd Jamie Dimon att han aldrig hört talas om Epsteins affärer med banken, eller ens att han var en sexualförbrytare, förrän han greps 2019. Men en tidigare styrelseledamot i banken, Jes Staley, ger motstridiga vittnesmål.

Enligt Staley pratade han och Dimon om Epstein redan 2006, samma år som han greps första gången. Och även 2008, när han erkände sig skyldig till traffickingbrott mot minderåriga. Staley besökte Epstein i fängelset efter att han fällts för brott 2008. Han riskerar nu också åtal från tidigare anställda, som menar att han undanhöll information från sina chefer om Epsteins förehavanden.

JP Morgan vill också att Staley betalar tillbaka lön från åren 2006 till 2013, under den tidsperiod som Epstein begick övergrepp i New York, New Mexiko och på Amerikanska Jungfruöarna. Det handlar i runda slängar om 800 miljoner kronor.

Dimon var nyligen även uppe för debatt som en tänkbar presidentkandidat inför valet 2024. Detta slås nu ned bestämt av banken, som säger att han är mycket nöjd i sin position som vd och inte har några politiska ambitioner.

Offren har via sina advokater meddelat att förlikningen var det bästa för alla parter. Speciellt för offren, som utsatts för svåra övergrepp. Banken säger att all form av samröre med Epstein var ett misstag som man ångrar. Man hade aldrig fortsatt samarbetet om man där och då vetat om att han nyttjade deras tjänster för att begå brott.

För några veckor sedan publicerade offer för Epstein ett öppet brev till ledningen på banken. Där uppmanades ledningen för banken att erkänna sin kännedom om Epsteins övergrepp. En av undertecknarna är Haley Robson, som var 16 år när Epstein lurade in henne i en spiral av återkommande övergrepp.

I ett brev till Dimon frågar hon sig varför hon och andra offer granskats så grundligt i offentligheten, när han och andra visste vad som hänt men aldrig berättade. Hon frågar sig varför de oförklarade uttagen av kontanter (av Epstein) aldrig berättades om. Enligt dokumentation från banken gjorde Epstein kontinuerligt stora uttag från sitt konto, på mellan 400 000 och 800 000 kronor åt gången, oftast över 7,5 miljoner per år.

Hon anklagar Dimon för att ha hållit inne på information, vilket skadat henne och andra offer för Epstein.

Den förlikning som nu skett har upp till 100 offer som målsäganden. Förra månaden nådde Deutsche Bank en liknande överenskommelse, där man anklagades för att ha hjälpt Epsteins kriminella agenda. Då var det dussintals offer som fick dela på en summa om 750 miljoner kronor, som Deutsche Bank gick med på att betala.

Dimon nämns även i en stämning från december, där han pekas ut som en nyckelperson som höll Epstein kvar som kund i JP Morgan 2005. Detta trots att polisen i Florida då startat en utredning om att Epstein skulle förgripit sig på en 14-årig flicka.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.