Läraren Selma Gamaleldin på en Waldorfskola i Mellansverige vägrade kalla en elev för hen. Hen är ett könsneutralt pronomen, som alternativ till han eller hon. Vårdnadshavaren begärde att läraren skulle använda hen, men Gamaleldin vägrade. Hon blev avskedad, och skolan dömdes sendan att betala 150 000 kronor i skadestånd för diskiminering. Nu kan Gamaleldin varnas av Lärarnas ansvarsnämnd.

Förutom att ha blivit uppsagd från sin tjänst kan hon nu varnas av Lärarnas ansvarsnämnd, efter ett beslut från Skolinspektionen. Myndigheten anser att Gamaleldin är ”mindre lämplig att bedriva undervisning”, eftersom hon under en termin vägrat kalla en sjuårig pojke i klassen för hen.

Det hela började i augusti 2020 med att vårdnadshavaren begärde att Gamaleldin skulle använda hen, men det ville hon inte. Vårdnadshavaren anmälde detta till skolans rektor, men under terminen som gick ändrades ingenting. En anmälan till Diskrimineringsombudsmannen upprättades, och i ett beslut meddelade man att skolan diskriminerat eleven, och att man brustit i sin utrednings- och åtgärdsskyldighet, skriver tidningen Vi Lärare.

Man tilldömde eleven ett skadestånd på 150 000 kronor. Enligt pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen, Clas Lundstedt, var det första gången ett sådant ärende drev. Det finns sju grunder för diskriminering: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Gamaleldin har åberopat sin kristna tro som grund för att inte kalla pojken för hen. Hon menade också att hon inte kan kalla någon idiot, bara för att den skulle be om det. Hennes ombud har i ett utlåtande till Skolinspektionen skrivit att Gamaleldin inte varit oskicklig, brottslig eller olämplig. Eller att hennes beteende skulle stridit mot skollagen.

I en intervju i SVT Nyheter 2021 säger hon: ”Det finns människor som känner sig som allt möjligt, som ett djur eller som spindelmannen. Det funkar inte. Vi kan inte ha ett påhittat pronomen för varje enskild person i världen utan vi förhåller oss till biologi.”

I inslaget är även Kim Plunteman intervjuad, fritidspolitiker för socialdemokraterna och transperson. Han har hen som pronomen, och anser att barn själva ska få bestämma sitt pronomen. ”Det är inte att vi tar bort hon eller han, det är ett komplement till människor som inte känner sig som varken man eller kvinna”, säger han.

Den sjuåriga pojken har via föräldrarna kommenterat händelsen, i Aftonbladet. ”Saga” blev ”supermega-arg”. Föräldrarna menade också att det kändes som att Gamaleldin utnyttjade ”Saga” då hon talade om saken i tidningar och tv.

”Saga” ska ha haft det jobbigt med sin kropp, och varit utsatt för mobbning. Men efter ett besök på ett så kallat transkollo vände allt, och han började se sig som icke-binär (varken pojke eller flicka).

Selma Gamaleldins bok Mitt pronomen är hen! Fast vad säger Bibeln? finns att ladda ned i pdf-format utan kostnad

Gamaleldin har själv skrivit en bok om fallet som hon publicerat på sin hemsida. Hon har också sommarpratat i en podcast, publicerad av Swebbtv. Nu återstår det för Lärarnas ansvarsnämnd att besluta om hon kommer tilldelas en varning, eller inte.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.