I onsdags blev en 11-årig pojke påkörd när han cyklade i Valsta utanför Märsta, norr om Stockholm.

Pojken avled senare på sjukhus av de skador han fått. Den som körde bilen och misstänks för att ha varit drogpåverkad vid tillfället kan däremot i full frihet inta sina måltider på favoritpizzerian i Märsta centrum.

Föraren var Daniar Mohammed, en känd gängkriminell från Märstanätverket. Han greps på platsen för händelsen och anhölls, misstänkt för vårdslöshet i trafik, drograttfylleri och vållande till annans död.

Enligt uppgifter till Expressen kom kriminella från Märstanätverket till olyckplatsen och skrämde vittnen. Vittnena var rädda för Mohammed och hans kriminella gäng. Polisen fick använda pepparspray för att freda sig från närgångna personer.

Enligt polisen utförs 95 procent av alla skjutningar och sprängdåd i Sigtuna kommun av Märstanätverket. Förutom kärnan om 20 personer kan ytterligare 40 kriminella kopplas till nätverket.

I fredags försattes Daniar Mohammed på fri fot av åklagaren Daniel Suneson, som i ett pressmeddelande förklarade att misstankarna mot Mohammed kvarstod, men att det inte fanns skäl att hålla denne häktad under den fortsatta utredningen.

Vanligtvis kräver åklagare fortsatt häktning av en misstänkt person om brottet är allvarligt, och om det finns risk för att den misstänkte försöker förstöra bevis eller påverka vittnen, eller fly från landet.

I det här fallet finns det ju uppgifter att Mohammeds kriminella gäng direkt efter olyckan och på plats försökte skrämma vittnen. Att Mohammed flyr från landet kan heller inte hållas för otroligt.

På vilka grunder fattade då Suneson sitt beslut?

Det kan vi inte ta reda på eftersom åklagaren vägrar lämna fler kommentarer om utredningen i nuläget.

Får att förstå hur Suneson tänker har vi därför istället valt att titta på några andra fall där han varit åklagare.

ASAP Rockys långa häktning

Den amerikanske rapartisten ASAP Rocky befann sig i Stockholm 2019 för att uppträda på Smash-festivalen. 3 juli, på natten efter spelningen, anhölls ASAP Rocky av polisen. Han anhölls tillsammans med två av sina livvakter.

Inledningsvis misstänktes de tre för grov misshandel i samband med ett gatubråk med två unga afghaner utanför hamburgerrestaurangen Max vid Hötorget. Målsägande i fallet var en ensamkommande 19-årig flykting från Afghanistan, som kom till Sverige 2015 och hunnit med att dömas för bland annat narkotikabrott och misshandel.

ASAP Rocky häktades strax efter anhållandet, då på misstanken om misshandel av normalgraden.

Rättegången mot ASAP Rocky och de två livvakterna inleddes 30 juli. ASAP Rocky släpptes ur häktet 2 augusti efter att förhandlingarna var avslutade.

12 augusti föll domen – ASAP Rocky fick en villkorlig dom, och han och hans två medåtalade skulle dessutom betala ett skadestånd på 12 500 kronor; 19-åringen hade begärt 140 000 kronor.

ASAP Rocky satt således häktad i 31 dagar, misstänkt för en misshandel av normalgraden.

Åklagare Daniel Suneson motiverade det med att det fanns en risk för att ASAP Rocky skulle fly landet.

Alltså: Suneson låter en person sitta häktad i 31 dagar på grundval av misstanke om misshandel i ett gatubråk – detta ska jämföras med att en bevisat gängkriminell person misstänkt för att ha dödat en 11-åring släpps efter två dygn.

Överklagar inte dom för mordförsök på polis

31 augusti 2017 pågår på Medborgarplatsen i Stockholm unga afghaners sittstrejk mot utvisningar av afghanska asylsökande. Muhammad Hussaini, en av deltagarna, närmar sig polismannen Ted Eriksson bakifrån och hugger honom med en kniv i nacken, och skadar ryggmärgen. Eriksson överlever.

I tingsrätten döms Hussaini för mordförsök i mars 2018 till fem års fängelse och utvisning. Han ska också betala 100 000 kronor i skadestånd till Eriksson.

Hussaini överklagar domen till hovrätten, det gör inte åklagaren Daniel Suneson som förklarat sig nöjd med domen. Han finner det vara en rimlig dom eftersom tingsrätten bedömt att Hussaini var cirka 18 år. Hade han bedömts vara äldre, i 25-årsåldern, hade straffet blivit tio år istället för fem år.

När ärendet behandlas i hovrätten skjuts domen upp en vecka. Det har kommit nya uppgifter om Hussainis ålder. Expressen har besökt Hussainis familj – som bor i Iran – och kan berätta att familjen avslöjat att Hussaini är 25 år. Dokument från Hussainis skolgång avslöjar också dennes rätta ålder.

Men hovrätten kommer fram till att de uppgifterna inte kan beaktas – detta hade enbart varit möjligt om också åklagaren Sunesson överklagat domen – då hade hovrätten kunnat ta ställning till åldersfrågan – och antagligen hade domen blivit dubbelt så hård. Men Suneson var som sagt nöjd med tingsrättens utslag.

Pedofilen som slapp utvisning

2016 kräver Daniel Suneson att Oswaldo Rene Duarte ska dömas till sex månaders fängelse.

Brottet?

Sexuellt ofredande – i 23 fall. Duarte har gjort sig känd som ”mobilblottaren”, eftersom han går fram till barn och frågar efter vägen, sedan tar han fram sin mobil för att de ska kunna peka på kartan i mobilen, men istället får barnen se bilder på den 32-årige mannens könsorgan. I två av fallen har han onanerat framför barnen.

Duarte är nicaraguansk medborgare och har inget uppehållstillstånd. Hans förklaring till övergreppen är att det var hans sätt att få kontakt med myndigheterna och få hjälp med att ordna upp några skattefrågor. Det torde vara en av de mest fantasifulla förklaringar som framförts i en svensk domstol, ur domen:

”Han vistas i Sverige med arbetstillstånd. Han har arbetat med lokalvård och har fått lönebesked från arbetsgivaren. I den senaste deklarationen märkte han att arbetsgivaren inte hade uppgett all lön som han hade tjänat och det visade sig också att arbetsgivaren inte heller hade betalat in preliminärskatt som lönebeskedet gav intryck av. Han har tagit kontakt med Skatteverket, men har inte fått någon hjälp. Genom en av sina bröder har han fått kontakt med en juridisk rådgivare i migrationsärenden. Det var denne som rådde honom att visa bilder på könsorganet för minderåriga flickor. Enligt rådgivaren skulle han då få kontakt med polisen och sedan få möjlighet att lägga fram sina skatteproblem för rätten. Han har inte haft något syfte att kränka något barn.”

Rätten trodde inte på den förklaringen, och det blev sex månaders fängelse. Senare kom det att uppdagas ytterligare två fall, men rätten kom fram till att det räckte med de sex månader Duarte redan dömts. Generöst tyckte säkert Duarte – det är inte givet att offren och deras familjer delade hans inställning.

Suneson begärde inte att Duarte skulle utvisas till sitt hemland – han såg inget skäl till detta – trots att frivården i sin bedömning konstaterat att risken för återfall var stor.

Boris är chefredaktör för Morgonposten.