Som vanligt har det blivit en massa gnäll och gnöl när P1 presenterat sin lista på sommarvärdar.

Ingen är någonsin riktigt nöjd, men kritiken är alltid vag.

Få verkar ha gått igenom listan namn för namn, och bedömt varje person på personens egna meriter.

Morgonposten tog en för laget, och här har ni hela listan av sommarpratare, alla medverkande är noggrant varudeklarerade.

Förhoppningsvis kan det hjälpa dig att hitta till det som är bra.

Juni

24 Annie Lööf, före detta partiledare, jurist

Vi kan räkna med att Annie gör en Stalin, alltså låtsas som om gamla nära medarbetare aldrig existerat. Federley kommer förgäves att sitta klistrad vid radion och hoppas på några tröstande ord. Tyvärr Fredrick, sådant vill Annie fortsatt sköta i enrum med dig.

25 Renée Nyberg, programledare

Vi kan vänta oss ett insmickrande program där Renée räknar upp alla kända personer hon genom åren mysintervjuat i sina program.

En av hennes senaste produktioner av det slaget hette ”Renées brygga” – men det var inte till hennes eget lantställes brygga som de kända personerna bjöds in för att pimpla vin och i låtsad förvåning spärra upp ögonen inför de andra deltagarnas berättelser.

Men programmets namn var ändå passande eftersom Renée i sin svassande underdånighet alltid verkade vara beredd att gå upp i brygga för att anpassa sig till gästerna.

26 Axel Gordh Humlesjö, journalist

Han var med och avslöjade Swedbanks penningtvätt i Uppdrag granskning, men ser ut att få backa med sina avslöjande program om en litteraturagents affärer. Kommer de att sändas?

Om de inte gör det visar det hur sammanväxta medierna är med kulturlivet. Banker kan man till nöds gå på – men inte en potentat i kulturvärlden, där finns både släkt- och familjeband som är användbara när moteld ska anläggas från den som är på väg att avslöjas.

Vi får se om Axel tar upp de frågorna – men jag tvivlar. Det skulle inte vara karriärbefrämjande.

27 Andreas Cervenka, ekonomijournalist

Levererar oftast intressanta fakta när han skriver om ekonomi – är dock skicklig på att undvika frågan om vad man ska göra åt det som är fel. Tippar att han fortsätter undvika frågan, och istället åter berättar om hur många miljardärer det finns i Sverige i kombination med att invandring är oproblematiskt. Det senare kommer han att leda i bevis genom att peka på sin far och sig själv – och därmed försöka få oss att tro att far och son Cervenka kan stå som symboler för alla invandrare.

28 Jessie Sommarström, kock, Årets kock 2022

Hon är en representant för den nya typen av kökschefer, som har börjat ersätta de mer besatta spisdiktatorerna. Ska lyssna med viss nyfikenhet, även om jag alltid kommer att föredra den gamla skolan och är Team Julian Slowik.

29 Bo Landin, biolog, miljöjournalist

Har skrivit kunnigt och intressant om hotet mot våtmarkerna. Låt oss hoppas att Bo i programmet förklarar att han tycker att det är lite sorgligt att hans texter inspirerat hysteriska människor att klistra fast sig i vägbanan och stoppa ambulanser och folk som måste till jobbet. Å andra sidan kan hysteriska människor hänvisa till vad som helst för att få utlopp för sina inre problem.

30 Omar Rudberg, artist, skådespelare

Det kan finnas flera skäl till att Omar sommarpratar. Kan vara för att föreskriven kvot av icke-heterosexuella personer ska fyllas. Omar har ju förklarat att han när det gäller könstillhörighet är ”vilsen på ett positivt sätt”.

Han har varit med i Melodifestalen (har inte gått så bra), Netflix-serien Young Royals – ni vet serien om ett fiktivt Sverige där vi får följa kronprinsen, som är kär i Simon – som spelas av Omar. Drottningen spelas av Pernilla August, som ingriper med fast hand när det dyker upp en sexvideo med kronprinsen och Simon. Hälften av rollinnehavarna i serien spelar någon som brottas med en bokstavsdiagnos, den som försöker titta på serien får snart också en diagnos: depression, detta eftersom diagnoser framställs på ett så klichéartat sätt.

Juli

1 Hooja & Mårdis, artister, musiker

Nej, jag har inget ont att säga om några som sjunger om hur sjukt det är att blanda frukt i spriten, eller hur viktigt det är att kunna backa med släp.

2 Camilla Läckberg, författare, entreprenör

Kan bli uthärdligt eftersom hon ska tala om sina viktproblem och inte sina deckare. Det senare vore outhärdligt.

3 Staffan Westerberg, skådespelare, regissör

Kommer att lyssna vördnadsfullt till mannen som skapade Vilse i pannkakan. En av de få i svensk barnteves historia som vågade släppa fantasin fri och öppna dörren till en vardaglig, folkhemsk variant av Alice i Underlandet.

4 Bianca Salming, friidrottare

Friidrottaren Bianca kommer att tala mycket om minnena av pappa Börje, och hur idrotten hjälpte henne att hantera sorgen. Kan bli intressant – kanske inte så mycket för minnena – för mycket få har förmågan att beskriva sorg och saknad på ett sätt som inte blir för sentimentalt utslätat. Däremot kan det bli intressant att få höra någon som tränar som ett motgift till den förlamande känslan av förlust, istället för att bara försjunka i uppgiven saknad.

5 PM Nilsson, journalist

Listigt val av redaktionen. De måste ju slänga in en högerröst för att inte bli skällda för att vara statsfinansierad vänstermegafon. Alltså väljer man en högerröst som vänstern älskar att hata, och vänstern blir tacksamma eftersom de kan få skrika rätt ut om mannen som tydligen egenhändigt utplånade ålbeståndet i världens alla hav.

För mig är det obegripligt att någon kan reta sig på PM, hans tankar är lika slätkammade som han själv.

6 Ina Lundström, komiker, poddare, journalist

En av skaparna av podden Flashback forever, och en av programledarna i Svt:s flashback-baserade partiledarutfrågningar inför förra valet. Idéen var väl bra, resultatet mindre bra.

Vågar dock inte säga något kritiskt om Ina, hon påminner alltför mycket om den där manhaftiga sortens servitriser på Göteborgs mindre fina restauranger – det är ett långsint och lättretligt släkte, som kan hämnas på dig genom att vägra servera dig friterade ostbollar med tartarsås (när det är det enda som skulle kunna bota din baksmälla).

7 Charlotte von Essen, chef för Säkerhetspolisen

Jag skulle kunna säga mycket negativt om den följsamma byråkraten Charlotte, som hamnat där hon hamnat genom att vara först med att uttrycka sådant politiker vill säga men inte riktigt törs säga innan de kan hänvisa till Säpo.

Men låt oss istället prata om det principiella. På något sätt känns det självklart för mig att en nations säkerhetstjänst leds av en tillbakadragen person, som vi inte vet något om, men vars förmåga att leda säkerhetstjänsten visar sig genom att terrorister inte kan gå lösa.

En chef för säkerhetstjänsten som har behov av att sommarprata med oss är fel sorts chef för säkerhetstjänsten.

8 Sussie Eriksson, komiker

Sussie är nog mest med för att skapa lite uppsluppen gammaldags Söderkåkar-stämning, kan ju vara välkommet.

9 Lina Wolff, författare, översättare

Lina är nog mest med för att skapa lite dyster nutida Södermalmsstämning, vilket är mindre välkommet.

10 Henrik von Eckermann, hoppryttare

Jo, han kommer säkert att prata om sina OS- och VM-guld, och om hästar i allmänhet. Henrik gifte sig till och med i ett stall.

Jag är synnerligen ointresserad av hästsport, men det kan bli intressant att lyssna på om han utvecklar hur man blir ett med sin häst – ridning och stalltjänst är trots allt kanske en av de mest fostrande sysselsättningarna för unga tjejer.

11 Nora Khalil, lärare, författare

Noras debutdiktsamling Skör som betong (2019) var intressant. En ung tjej som med känsla för svenska språket i oväntade vändningar skildrade förortens alla motsägelser. Men hon lyckades aldrig lösgöra sig, i de följande romanerna hade förortsslangen tagit över, liksom förortsromantiken och priserna började då komma. Hon blev ortens fånge, och hucklet på huvudet behöll hon på. Sorgligt.

Gissar att Noras sommarprat kan bli svårbegripligt, inte bara på grund av Rinkebyrotvälskan hon lagt sig till med.

12 Eva Armini, Lyssnarnas Sommarvärd

Eva är framröstad av lyssnarna, och säkert välsignades resultatet av redaktionen. På P1 har man dille på dokumentärer om adoptioner, adoptioners följder, jakten på försvunna föräldrar – perfekt då med ett sommarprat som till stor del kommer att handla om hur det är att vara adopterad.

Jag gissar att SR:s intresse för frågan beror på att många i ledningen för kanalen är bortbytingar, resultatet av den egna form av adoption som de svenska trollen utvecklade.

13 Mark Levengood, journalist, författare och programledare

Mark dyker upp för sjunde gången i Sommar. Han kommer som vanligt inte att ha något i verklig mening intressant att berätta, utan dra långa, utdragna anekdoter som slutar med uppmaningen att det vi nyss hört visar på vikten att vi är snälla.

Allt framsagt med en röst som man föreställer sig att Muminmamman skulle ha om hon överdoserat på benzo.

14 Maja Nilsson Lindelöf, influencer, entreprenör, designer

Jag gissar att det verkliga skälet till att Maja sommarpratar är att hon är gift med Victor Nilsson Lindelöf, det kan väl knappast vara hennes klädkollektioner eller att hon är ”influenser” som är skälet. 200 000 följare är ju inte så mycket i dag.

Men visst, Maja kanske kan förse oss med skvaller. Är det sant att Victor var på väg till Eintracht Frankfurt i vintras?

15 Anders Eldeman, programledare

Anständigt val. Kulturbärare genom sina år med Melodikrysset. Sådant bör belönas.

16 Livia Fränkel, hedersordförande, Föreningen Förintelsens Överlevande

Livia kommer säkerligen att göra en Hédi Fried (som var hennes syster), alltså förklara för oss att när som helst kan nazisterna ta makten i Sverige. Det har hon (liksom systern gjorde) förklarat i årtionden. Hon kommer inte att hänvisa till fakta, politiska och sociologiska analyser, utan till det hemska år hon genomled i Auschwitz och Bergen-Belsen. Med all respekt för lidandet, det innebär inte att man i sig klarsynt kan säga något om det som utspelar sig i Sverige i dag.

17 Tilde Addenbrooke, hjälparbetare, butiksbiträde

Sade upp sig från tehandeln och åkte till Ukraina för att hjälpa till. Kan vara intressant att lyssna på vad som leder en människa till så tvära kast i livet.

18 Göran Greider, författare, journalist

Innan listan presenterades förklarade jag att man väl åtminstone kunde vara säker på att Göran inte skulle vara med eftersom redaktionen insåg att det skulle verka lite fånigt att låta en person som är med överallt i teve och radio medverka.

Så fel jag hade.

Som vanligt kommer säkert Göran att berätta om en massa påhittade möten med människor som förklarat för honom hur rätt han har och hur viktig han är.

19 Lise Tamm, åklagare, Internationella brottsmålsdomstolen i Haag

Intressant namn. 2017 förklarade hon att ”Rinkeby är nästan som en krigszon”. Hon pekade ut klanstrukturer och kulturkrockar som en orsak till kriminaliteten i utsatta områden. Efter det fick hon förflytta sin verksamhet som åklagare utomlands.

20 Hanna Marklund, fotbollsexpert, tidigare landslagsspelare

Ska lyssna. Kanske kan Hanna förklara varför varje match måste kommenteras av fyra personer i studion.

21 Robert Hurula, artist, konstnär

Rätt OK. Som Hooja (om de grabbarna hade växt upp i en bruksort i Norrland och jobbat på ett stålverk).

22 Malin Wollin, författare, journalist

Skriver kolumner som riktar sig till äldre kvinnor som vill framstå som lite konträra och kunna framföra avvikande åsikter när de dricker kaffe på NK. Kul för målgruppen.

23 Sven Björklund, skådespelare, komiker

Kan bli småroligt. Hans medverkan kan bero på att redaktionen uppenbarligen flirtar lite med den nu trendande norrlandsromantiken, och det kan man väl acceptera.

24 Harald Mix, entreprenör, riskkapitalist

När redaktionen känner pressen av att de för syns skull måste låta en företagare vara med … då blir det förstås en riskkapitalist som satsat på Northvolt och fossilfri stålproduktion. Att satsningarna kan innebära elransoneringar för norrländska hushåll är inte så viktigt.

25 Erik Grönwall, sångare

Erik är antagligen utvald för att redaktionen tror att det finns lyssnare som är intresserad av hårdrock från den amerikanska västkusten – något som jag själv finner mindre troligt.

26 Judith Gough, diplomat, Storbritanniens ambassadör

Judith är troligen inte vald för att hon haft intressanta posteringar i Georgien och Ukraina innan hon kommenderades till Sverige – det beror nog mest på den uppmärksamhet hon väckte som Storbritanniens första öppet lesbiska ambassadör.

27 Claes Eriksson, komiker

En relik från en svunnen tid. Galenskaparnas humor var satanisk i all sin stillsamhet när de gisslade makthavare och människors beteende. Men den folkliga kultur och humor som var deras grund är borta, och Claes framstår som en guldfisk i en skål där någon tömt ut vattnet. Tror inte Sommar kommer att fungera som en skål där någon fyllt på vattnet igen.

28 Fatemeh Khavari, människorrättsaktivist

Den afghanska aktivisten Fatemeh ska berätta om hur det kändes att ”starta en folkrörelse” – fast folkrörelser brukar väl ha mer aktiviteter än att sitta på en trappa i två veckor och sedan upplösas?

29 Christina Schollin, skådespelerska

Man kan ju hoppas på kul historier från filminspelningar förr i tiden. Vad hände egentligen under inspelningen av Käre John?

Tyvärr blir det nog mest prat om de odrägliga och obegåvade barnen och barnbarnen.

30 David Thurfjell, professor i religionsvetenskap, författare

David har ofta fel när han skriver om svensk kultur och folksjäl, eller om väckelserörelser. Men han har fel på intressanta sätt. Väl värd att lyssna på.

31 Sofia Karlsson, sångerska, låtskrivare

Kan bli lyssningsbart, mest på grund av de musikval man kan vänta sig.

Augusti

1 Max Tegmark, forskare inom AI och fysik

Vad han än pratar om kommer det att vara värt att lyssna på – inget ont kan sägas om en man som är beredd att grubbla på om det finns parallella världar.

2 Nino Ramsby, musiker, konstnär

Nino är med för att han föddes som Nina.

3 Mark Isitt, arkitekturkritiker

Inte för att jag alltid är överens med Mark – men om inte annat så fyller han en folkbildande funktion genom att skapa debatt. Värt att lyssna på.

4 Mabel McVey, artist

Större ute i världen sedan länge än i Sverige där hon växte upp.

Intressant för att hon lärde sig läsa och skriva vid fyra års ålder. När hon som barn började utveckla panikångestattacker var föräldrarna mot medicinering utan såg till att hon bearbetade ångesten genom att skriva och musicera. Låt oss hoppas hon pratar om det istället för att köra med anekdoter från musikerlivet.

5 Babben Larsson, komiker, skådespelare, sångare

Eftersom Babben tränar på samma gym som jag kan jag inte uttala mig på grund av den jävssituation som därmed råder.

6 Staffan Göthe, dramatiker, skådespelare, regissör

Staffan påminner om en skicklig fotbollspelare som tvingas ingå i ett lag med tio dilettanter. Han har aldrig kunnat utveckla sin fulla potential i den glåmiga svenska teatervärlden.

Kan bli spännande om han diskuterar detta i programmet, men jag är inte säker på att han själv förstår problemet.

7 Patrick Söderlund, spelentreprenör, spelutvecklare

Förhoppningsvis får vi en inblick i datorspelsvärlden – hur går det till när nya spel växer fram?

8 Asabea Britton, barnmorska, influencer

Den tredje i klanen Britton som sommarpratar – i Asabeas fall blir det om förlossningar. Hon har lyckats göra barnmorskerollen glamorös genom att också vara influenser.

9 Bert Sundström, utrikeskorrespondent

Bert, Svt:s utrikeskorre i Ryssland och Ukraina, blev rädd, packade väskorna och åkte hem när kriget började. Kallas därför i hemlighet för ”Berit” av kollegorna. Lite orättvist mot dem som heter Berit, de få jag känner är tuffa tanter.

Säkert njutbart program för den som gillar den mer gnälliga varianten av dalmål.

10 Maria Wolrath Söderberg, docent i retorik

Vi kan vänta oss det vanliga från Maria – predikningar om att alla i Sverige måste lida för att Kyoto-avtalet (liksom alla andra klimatavtal) ska kunna uppfyllas. Hon brukar resonera kring hur man ska få folk att förstå att dessa umbäranden är nödvändiga. Men hon bryr sig aldrig om att diskutera de vetenskapliga och politiska grundvalarna för det hon vill påtvinga oss. Det bara är så. Hör och lyd.

11 Sanne Salomonsen, rocksångerska

Rockmormor? Låt gå för det. Hon kan ha en del kul att berätta. Som när hon livnärde sig på att dubba porrfilmer till danska.

12 Anders Bagge, musiker, låtskrivare

Jo, men det är klart den svenska schlagervärldens don Corleone ska få sommarprata. Men jag gissar att det blir ganska platt.

13 Tarik Saleh, regissör

The boy from heaven var bra, så klart Tarik ska få prata.

14 Ahmed Berhan, komiker, programledare

Säger sig ha David Chapelle som förebild. Märks inte. Kanske går han loss i Sommar? Jag tvivlar.

15 Robert Fux, skådespelare, dragartist

Ja, då är väl alla de kvoterna fyllda.

16 Jila Mossaed, författare, poet, ledamot i Svenska Akademien

Ett bärande tema i det mesta av hennes prosa och poesi är det faktum att hon lever i exil. Nej, inte sedan ett eller fem år – det rör sig om 40 år. Själv tycker jag att gnäll båtar föga om man lever i exil, man får vara glad att man lever.

Jila tycker annorlunda, så ni anar vad hon kommer att prata om.

17 Hanna Johannesson, professor i mykologi

Jag hoppas hon pratar om den där japanska mördarsvampen som sakta med säkert breder ut sig i världen, och som käkar upp din hjärna. För se där har vi något att vara rädda för.

18 Mattias Andersson, dramatiker, regissör, Dramatenchef

Om Thorsten Flinck genomgår en grundlig och lyckad rehab – vad får vi då? Jo, något som starkt påminner om Mattias. Blir nog inte ett speciellt spännande program.

19 Titiyo Jah, artist

Svt har gjort sitt till för att få fart på Tityos insomnade karriär. Har väl gått så där. Nu vill SR också hjälpa till. Titiyo är också släkt med Mabel McVey så den klanen har tagit upp kampen med klanen Britton om att dominera i sommar.

20 Sauli Niinistö, Finlands president

Finns en massa finnar och finlands-svenskar jag gärna skulle lyssna på – och vad levererar Sommar? En finne som är väldigt ofinsk i sin gråmelerade framtoning.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.