Det var under onsdagskvällen som en 11-årig pojke blev påkörd när han cyklade i Valsta utanför Märsta, norr om Stockholm. Pojken flögs till sjukhus med ambulanshelikopter, men avled senare av sina skador, skriver Aftonbladet. Föraren är Daniar Mohammed, en känd gängkriminell från Märstanätverket. Han greps på platsen för händelsen och är nu anhållen, misstänkt för vårdslöshet i trafik, drograttfylleri och vållande till annans död.

Efter påkörningen uppstod tumult på platsen, då vittnen och annat folk ansamlats. Enligt uppgifter till Expressen kom kriminella från Märstanätverket till olyckplatsen och skrämde vittnen. Vittnena var rädda för Mohammed och hans kriminella gäng. Polisen fick använda pepparspray för att freda sig från närgångna personer.

Enligt Towe Hägg, presstalesperson på polisen, är det viktigt att ta reda på vad folk hört eller sett. Polisen har förhört vittnet och samlat in uppgifter om händelser. Mohammed är också förhörd. På platsen har det upprättats en minnesplats.

I området är det nu stor sorg. Pojkens fotbollsklubb FC Arlanda har på Facebook gått ut och beklagat hans bortgång.

 

Enligt polisens kartläggning finns det minst 19 personer i Märstanätverket, som har kopplingar till Östberganätverket och har en kurdisk profil. Under 2017 och 2018 pågick en konflikt mellan syrianska restaurangägare och personer ur Märstanätverket.

Mohammed greps i oktober 2019 misstänkt för en skjutning vid en restaurang i centrala Märsta. Två personer hade skadats, och han dömdes till 11 års fängelse i tingsrätten. Men i hovrätten friades han.

Kommunalpolis Jonas Junered berättade för SVT Nyheter att 95 procent av alla skjutningar och sprängdåd i Sigtuna kommun utfördes av Märstanätverket. Förutom kärnan om 20 personer kan ytterligare 40 kriminella kopplas till nätverket.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.