Problemen hopar sig för Centerpartiet. Åtstramningar gör att 25 anställda sägs upp. Det ogillas av riksdagsledamöterna. Detta trots att man gett utdelning på i snitt 100 miljoner kronor per år i tio år från Randello invest. Ny partiledare har heller inte gett någon positivt effekt, opinionsläget är fortsatt dåligt.

Centerpartiet säger upp 25 personer och aviserar en minskad budget på mellan 40 och 100 miljoner kronor. I valet 2022 backade man jämfört med valet 2018, från 8,6 till 6,7 procent. Det innebar sju färre mandat i riksdagen, för partiet som brukar betraktas som det mest förmögna efter försäljningen av sina lokaltidningar 2005. Det inbringade 1,8 miljarder, men även det kapitalet har påverkats negativt, skrev Aftonbladet i april.

Nu kommer nya uppgifter inifrån partiet om ekonomisk misskötsel. Den tidigare ledningen beskylls för att ha lagt pengar på ”helt sjuka saker”. Pengarna i partiets Randello Invest har använts vidlyftigt, påstås det. Till exempel ska mycket pengar gått till att lyfta den tidigare partiledaren Annie Lööf.

Pengarna har generellt sett använts för att kunna ha en stark partiorganisation, med många politiska tjänstemän. Men man har också gjort utdelningar, 2022 slog man rekord och delade ut 184 miljoner kronor. Detta alltså bara knappt ett år innan man nu behöver göra besparingar. För stora uttag, säger en källa till Aftonbladet. Totalt har man delat ut 1,1 miljarder de senaste tio åren, 2021 delade man ut 108 miljoner.

Dessutom kommer besparingarna också slå mot riksdagsledamöter, som får färre tjänstemän till hjälp i arbetet. Vissa menar att det försvårar arbetet nu när man är i opposition igen. Och arbeta kommer man behöva göra, då opinionssiffrorna inte ser speciellt bra ut.

I torsdags kom SCB partisympatiundersökning, den visade att man nu har 4,2 procent i väljarstöd, vilket är 2,5 procentenheter lägre än valresultatet. Sedan Muharrem Demirok tog över i november har man backat med 1,2 procent. Stämningen inom partier är nu väldigt dålig.

Randello Invest har precis som andra bolag påverkats av börsen, som gått ned. Men kostnadskalkylen har varit dålig, säger en källa. Officiellt säger man också att läget är allvarligt, partisekreterare Karin Ernlund pratar om att göra en omstart organisatoriskt. Hon säger dock att partiet är en folkrörelse som varit med om tuffa tider förr.

Demirok vill inte kännas vid att Randello Invest har misskötts. Men han medger samtidigt att man nu inte kan göra lika stora uttag som förut, eftersom förutsättningarna förändrats. ”Jag behöver ha ett hållbart uttag framöver och jag behöver ha ett uttag som går att bygga en fungerande verksamhet på”, säger han.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!