Sveriges nationaldag 6 juni markerar 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. I en debattartikel om den historiska händelsen, som följdes av att kungen tågade in i Stockholm på Midsommar 1523. Eftersom de större kulturarvsinstitutionerna i Stockholm inte varit intresserade blir det dedikerade personer med intresse för historia som organiserar firandet.

Andra länder firar stort på nationaldagen, som Norge och USA. 200 år efter franska revolutionen firade man stort i Frankrike, Olsson var själv på plats i Paris och såg festligheterna 1989.

Att det offentliga Sverige har ett mer problematiskt förhållningssätt till nationaldagen är dock ett faktum. Så har det dock inte alltid varit, vid invigningen av Stockholms stadshus 1923 firades också 400-årsdagen av Gustav Vasas intåg i Stockholm. Hjalmar Branting och Verner von Heidenstam höll tal, och firandet sköts fram till Midsommar för att sammanfall med den historiska händelsen.

I år firas 100-årsjubileet av Stadshuset. En motion från 2016 som lades fram i Stockholms kommunfullmäktige, om att fira 500-årsdagen, avslogs. Det har också varit ljummet intresse i riksdagen. Dåvarande kulturminister Amanda Lind (MP) bollade frågan vidare till kulturarvsinstitutionerna. Vad som hände sedan är att inget speciellt hände.

I Strängnäs kommer man högtidlighålla dagen mer aktivt eftersom Gustav Vasa valdes till kung i staden. Hovet kombinerar kungens 50-årsjublieum på tronen med 500-årsjubileet.

Enligt Olsson blir det dock inte mycket till firande från kulturarvsinstitutionerna. Trots att det finns väldigt mycket historia att berätta om kring intåget i Stockholm. Den som är intresserad får helt enkelt nöja sig med enskilda historieintresserade personers insatser.

Övergripande nationella berättelser vill dessa institutioner inte kännas vid. Utan man sysslar främst med utställningar som saknar markkontakt med det kulturarv man förvaltar.

Olsson driver själv projektet ”Gustav Vasas intåg i Stockholm 500 år” och har märkt av det svala intresset. Man planerar samla flera hundra personer för att tåga genom staden 24 juni. Men kyrkor, muséer och bibliotek är inte intresserade av att medverka.

Man har frågat Medeltidsmuseet, Stadsmuseet, Nordiska museet, Skansen, Storkyrkan, Nationalmuseums med flera. Ingen tycker att det är viktigt att lyfta fram eller göra någonting roligt av.

Nu blir det i stället en blandning av idealister och fristående grupperingar med historiskt intresse som organiserar tillställningen. Som exempel kan man nämna Proknekt som klär ut sig till och gestaltar tyska landsknektar från 1500-talet. Medeltidsbandet Galt är med liksom Forodrims dansgille.

Kulturförvaltningen i Stockholm stad är med som samarbetspartner. Historien och författaren Herman Lindqvist kommer också delta.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.