I Amazonas hjärta, där Peru, Brasilien och Colombia gränsar till varandra samlas kulten Israeliter från den Nya Universella Pakten, i sitt utlovade land. Där sysslar de med jordbruk och säljer varor till lokalbefolkning och turister. Samtidigt som man väntar på den yttersta dagen och Inkarikets återkomst – och upprättandet av den nya världsordningen.

NUP har sin egen bibel, budord och profet i form av Ezequiel Ataucusi Gamonal. Gamonal avled år 2000 och ersattes av sin son Jonas. Kult har namnet till trots ingen koppling till judendomen, skriver AFP.

Guds befaller oss att låta vårt hår och skägg växa, säger medlemmen Gustavo, som är i sextioårsåldern. Han säljer grönsaker och godis i den peruanska staden Islandia. Medlemmarna hälsar på varandra med ”Guds fred, broder” och ogillar att uppge sina fullständiga namn.

Alla som fjättrar sig till Gud måste underkasta sig hans lagar, säger Gustavo och viftar med sin bibel. Alkohol är förbjudet inom sekten.

Kulten skapades av Gamonal på 1970-talet bland invånarna i peruanska Anderna. Han var tidigare katolik, och senare sjunde-dags adventist. Man flyttade sedan verksamheten ut i Amazonas regnskogar, som medlemmarna ser som det förlovade landet som kommer överleva till jordens undergång. Det säger Lionel Rossini, filmare som specialiserat sitt arbete i regionen där de tre länderna möts.

Kulten fick många medlemmar som kom från indianbefolkningen utan land, men också avhoppade gerillasoldater från Skinande Vägen-upproret. Även fattiga från Amazonas städer gick med.

År 2 000 hade man nått 200 000 medlemmar. Men, många lämnade eftersom den utlovade profetian aldrig slog in. Tre dagar efter Gamonals död skulle han återuppstått, vilket inte skedde.

Många bor i byar längs Javarifloden och Amazonfloden, där staden Islandia också ligger. Islandia är en slags djungelns Venedig. En tredjedel stadens 3 000 invånare är medlemmar i NUP. Staden är helt fri från mopeder och bilar.

Männen i kulten klär sig vanligtvis i färgglada kaftaner, för att efterlikna Jesus. Hår och skägg tillåts växa fritt. Kvinnor klär sig sedesamt med långärmat och täckt hår. Varje söndag samlas man för offerritualer, där kor, getter och kycklingar bränns. Medlemmarna lever främst på att odla ris och grönsaker, en del säljer man.

Även fiske, handel och andra småsysslor är vanligt. Enligt Rossini är UNP kända för att vara flitiga och arbetsamma, eftersom arbete för dem är en del av Guds arbete. Islandia är också porten till mytomspunna Javaridalen, det näst största indianterritoriet i Brasilien och hem för de sista avskilt levande stammarna i världen.

Borgmästaren i Islandia är Linda Pimentel Santa Cruz. Hon arbetar med att göra staden mer attraktiv för turister. Just nu har man en restaurang och marknaden att stoltsera med. Det finns dock problem i trakten, med knarksmugglare, illegala guldgruvor och fiskare utan licens. Trots att Perus armé har båtar i staden är den ett näste för all form av illegal handel.

Man är en viktig producent av grönsaker i regionen, och har en växande roll i den lokala handeln och ekonomin.

PUN har skapat sitt eget politiska parti, Folkets Jordbruksfront i Peru, och har vunnit mandat i lokalvalen och till och med borgmästare i Peru. Man fick till och med åtta procent i parlamentsvalet 2020. Partiet förespråkar införandet av religiösa lagar och att bekämpa fattigdom med jordbruk.

Man har nu skapat sig en stor respekt i de allra östligaste delarna i Peru, inte minst tack vare sitt hårda arbete, säger filmaren Rossini.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.