I veckans nyhetssvep om Ukrainakriget kan vi berätta om paret i Hishult som vill att deras son ska heta Putin. Men Skatteverket har sagt nej till det, åtta gånger. Förslag om en demilitariserad zon i Ryssland kommer – från Ukraina. Och drönare har slagit till mot fastigheter i Moskva.

Demilitariserad zon i Ryssland i fredsavtal

Det är Mychaljo Podoljak som kommit med förslaget. Han är rådgivare åt president Zelenskyj och vill se en 100 till 120 kilometer lång demilitariserad zon på den ryska sidan gränsen, skriver SVT. Det skulle beröra regionerna Belgorod, Bryansk, Kursk och Rostov. Först skulle internationella bevakare kontrollera zonen. Det skulle garantera säkerheten för invånare i ukrainska städer nära gränsen, enligt Podoljak.

Vladimir Putin i Hishult

Följetången om lille Putin i halländska Hishult går vidare. Pappa Ronny och mamma Ann ser en riktig Vladimir Putin i sin ettårige son. Men det gör inte Skatteverket, som gett åtta avslag på ansökan om namn.

Till Expressen säger pappa Ronny:

”Han är en pojke som finner leendets väg, han reagerar bara på namnet Putin.”

På förskolan vägrar dock lärarna kalla honom Putin. Bland familj och grannar går det dock bättre, där accepteras namnet. På förskolan kallas han ”du” av lärarna, vilket pappa Ronny ogillar. Han säger:

”Träffar du grabben så ser du, han vill bestämma, saker ska vara på hans villkor. Putin bygger med klossar, gillar att cykla. Han är en mångsysslare. Putin älskar sina hundar, en Amstaff och en American bully, det är en liten reko kille kan man säga. Sen är det så hos oss i vårt hem att här får alla ha en egen vilja. Om barnen vill så kan de ändra sitt namn.”

Man gör nu ett försök med Skatteverket med Puttin i stället. Det är delvis för den skånska dialekten, där Putin faktiskt låter mer som Puttin, förklarar mamma Ann.

Pappa Ronny berättar också för Expressen att han själv bytt namn, från ett ”ex-jugoslaviskt” till ett svenskt. Det fungerar bättre då han arbetar som lastbilschaufför, påstår han. Föräldrarna var kroat respektive serb, men separerade när kriget bröt ut 1992.

På frågan om kriget i Ukraina säger han:

”Kriget är inte okej, inte i något sammanhang, människor ska leva i fred. Och visst, det är dags att Putin lugnar sig lite.”

Tyskland stänger ryska konsulat

De diplomatiska spänningarna mellan Ryssland och Tyskland blir allt sämre. Nu har Tyskland bett Ryssland att stänga fyra av landets fem konsulat. Det är enligt SR ett svar på att Ryssland nu begränsar antalet tyska tjänstemän i Ryssland till 350. Tyskland måste därför stänga tre av sina konsulat i Ryssland. Det gäller konsulaten i Jekaterinburg, Novosibirsk och Kaliningrad.

Kvar i Tyskland blir nu en ambassad i Berlin och ett konsulat.

Drönare slår till i Moskva

Ryssland slog till mot flera mål i Kiev under tisdagen. Runt 20 iranska Shahed-drönare sköts ned av ukrainarna. Fyra personer dog och 34 skadades i attacken.

Bara timmar senare slog drönare till mot mål i Moskva, och flera byggnader i överklassområden fick skador. Ukraina har själva inte kommenterat händelsen. Enligt president Putin handlar det om att man vill skrämma Ryssland och ryska medborgare genom att slå till mot bostadshus.

Ukrainas nya reklamvideo

Ukrainas försvarsministerium har släppt en ny video, där man lovar att ”döda fienden” och ”återta nationen”. Likväl som att hämnas de som ”mördat våra brödet och våldtagit våra systrar”. Videon har tydlig religiös prägel med hänvisning till Gud.

Videons syfte är att få fler att ta värvning i armén. Nya bataljoner utlovas och västerländska pansarvagnar ska komma till hjälp. Målet är att uppnå ”det heliga målet att leva fritt i det gudsförgätna landet.”

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!