Optimist, dåligt självförtroende, mördare eller bara besvärlig i största allmänhet? I Sverige är grafologi en svunnen ”vetenskap”, då det är vanligare med belastningsskadade sms-tummar än handskrivna brev, eller ens vykort från semestern. Ack ja. Men med ett par bra läroböcker kommer du långt, komplettera med en fin penna.

Ja, grafologi är fortfarande ett kontroversiellt ämne även i Frankrike, som användes flitigt på 1900-talet för att få psykologiska insikter om människor, särskilt i samband med jobbansökningar. Men det hindrar inte Caroline de la Tournelle, vars förmåga att dechiffrera handstilar påverkat möjligheterna för hundratals arbetssökande att få drömjobbet eller inte. Hon har också hjälpt polisen att spåra personer bakom dödshot, och till och med räddat ett barn som utsattes för övergrepp.

”När jag tittar på en text måste jag gå in i den, det tar tid. Vissa är varma, välkomnande; andra är hårdare, mer reserverade”, säger Paris-baserade de la Tournelle, som har mer än ett decennium i yrket, till AFP. ”Pennans tryck är alltid det första jag tittar på”, sa hon och förde mjukt med fingrarna över ett exempel under intervjun. ”Hur hårt de pressade, hur skriften rör sig, hur den är organiserad … allt har betydelse.”

Men i rätt händer säger grafologer och deras klienter att det kan vara ett användbart verktyg. När det gäller jobbansökningar har utvärderingar av handstilen till stor del ersatts av personlighetstester (som också ofta kritiseras), men en del företag börjar återvända till grafologi. ”Jag försökte med andra saker, men de var inte bra”, säger Marc Foujols, chef för ett företag i Paris som förmedlar prestigefastigheter. ”Grafologi hittar de viktigaste egenskaperna hos en person – inte allt, men mycket.”

Ett annat exempel är Christophe Dherbecourt, som i 25 år arbetat på personalavdelningen på ett kommunikationsföretag i den franska huvudstaden. Han säger att grafologi tillåter honom att ställa ”rätt frågor” till kandidaterna. Två gånger avvisade hans företag en sökande när handskriftsanalys av de la Tournelle stödde misstankar om att personerna skulle vara besvärliga som anställda. ”Självklart kan du ha grafologer som säger vilket gammalt skräp som helst, men hon fångar människor bra. Det är imponerande vad du får fram. Jag testades på samma sätt när jag anställdes. De visade mig resultaten, och jag kände att det var 80 procent rätt.”

Studier har flera gånger avfärdat påståenden från ledande experter inom grafologi, och många är de bedragare och charlataner som genom åren sagt sig kunna få fram egenskaper hos personer genom handstilen. Men Tracey Trussell, från British Institute of Graphologists, sa till AFP man ”inte ska racka ner på det förrän du testat.”

Trussell jämför grafologer med exempelvis rörmokare: ”Det blir bara så bra som personen som gör det. Folk säger att det inte är en vetenskap, men det första året av vår utbildning handlar om att mäta och bedöma på vetenskaplig grund.”

Åter till de la Tournelle: ”Vårt skrivande kommer från hjärtats rörelser, genom nervsystemet till våra fingrar och genom pennan. Vi är fulla av nyanser, men tre saker förändras aldrig. Hur känslomässiga och energiska vi är, samt i vilken grad vi är beroende av stimuli utifrån för att agera.”

När hon började sin karriär arbetade de la Tournelle med lokala poliser för att matcha handskriftsprover. Hon hjälpte till att hitta de skyldiga bakom dödshot, meddelanden skrivna med läppstift på speglar, tuschpennor på kontorsväggar och till och med på en bildörr som någon ristat in ett budskap på. ”Galna historier om girighet, hämnd, hat. Livet kan vara så i en liten by.”

Hon tolkar också teckningar, bland annat för barn, och det gav upphov till hennes mest chockerande fall, då en kvinna tog med sitt treåriga barnbarn. ”Allt dåligt fanns där inne – väldigt vinklat, allt lila, allt hopknuffat till höger …” de la Tournelle konfererade med sin grafologilärare, och de tog in en domstolsutsedd psykolog som fann att barnet misshandlades av sin mamma. Psykologen kommer nu till henne för andra familjeärenden.

Du som vill fördjupa dig i detta fascinerade ämne kan med fördel leta reda på Hans Scheikes bok ”Grafologi” (1973). Ja, det är den Hans Scheike. Andra verk att studera är förstås Hermann Seichters eftertraktade verk ”Praktisk grafologi” (1965); komplettera gärna med hans bok ”Handstilstolkning” (1957). Även Gustaf Lundgrens ”Grafologi – vad handstilen berättar om människan” är värd att ta till sig (det är femte upplagan från 1975 som ska upp i litteraturlistan).

Förtvivla inte, du som inte alls har något som liknar en handstil. Du kanske är ett offer för Skolöverstyrelsens skrivstilsreform 1975, som suddade ut all tidigare kunskap om hur man formar vackra ord, och införde den lättlästa SÖ-stilen? Bort med alla utsmyckningar, långa bindningar och öglor som fanns förr. Hellre tråkigt lättläst än vackert. Tio år senare avskaffades obligatoriet med skrivstil. I dag är det troligen endast på Franska skolan i Stockholm där det är skrivstil som gäller rakt igenom, såväl för lärare som elever.

Du som står kvar på perrongen och spanar efter det som fyller din personlighet med något vackert får allt lov att ta pennan i vacker hand. Titta gärna litet närmare på Michael Sulls bok ”The Art of Cursive Penmanship”; praktiska självstudier för vuxna. Komplettera med hans ”American Cursive Handwriting”. Snart skriver du kärleksbrev på rosendoftande papper, snygga luddlappar i tvättstugan och inköpslistor värda att ramas in.

The Art of Cursive Penmanship: A Personal Handwriting Program for Adults (2018)

Det blir också allt ovanligare att ungdomar har vad som kan liknas vid en namnteckning. ”Generellt vet de inte vad en namnteckning är, framför allt inte i sjuan och åttan”, sa språkläraren Cecilia Hultberg Thorell till SVT Nyheter i en intervju förra året. Kristofer Axelsson Spjut, kriminal­tekniker på Nationellt forensiskt centrum och specialist inom handstilsjämförelse, säger vidare att ”De senaste 30–40 åren har skrivskickligheten generellt sett gått ner bland allmänheten.”

Och i en intervju med tidningen Grundskolläraren berättar biologiläraren Anna Jacquet om sitt dyslektiska barn. Han fick en dator som hjälp både för att skriva och läsa. ”Pedagogerna, vi föräldrar och han själv ansåg att detta var en nödvändig hjälp för honom.” Men det blev aldrig riktigt bra, och det var först när familjen flyttade till Frankrike som något hände. Ingen dator. Bara skriva för hand. ”Hans läsförmåga har utvecklats enormt. I skrivandet har han lärt sig att läsa bättre, hans förståelse för språkets uppbyggnad har breddats.”

Om du är begåvad med barn, så kan det vara läge att titta närmare på Päivi Miettinens böcker ”Du kan! Handstil A” och ”Du kan! Handstil B”, som gjorda för ätteläggen att arbeta självständigt. Komplettera med snygga blyertspennor, och godisdoftande radergummin.

DESIGNKLASSIKER FRÅN 1980. Safari reservoar finns att köpa för 158 kr + frakt hos en svensk nätbutik

Då har vi kvar dig, kära läsare, som vill skriva vackert. Boktips har du redan fått, men det finns annat som skänker glädje när du sätter dig vid skrivbordet. Vad ska du skriva med? Kulspets? Rollerball? Varför inte en elegant reservoarpenna med en spets som gör din skrivupplevelse till något alldeles extra? För priset av en Cold Foam Iced Cappuccino + Salted Petit Pecan på ett fint fik får du till exempel tyska Lamys Safari Reservoar Terra, utmärkt att börja med. Lamy har också reservoarpennor lämpliga för barn: ”ABC”. Titta i pennbutiken som finns på Götgatan i Stockholm, eller handla från någon butik på nätet.

Entusiaster ska naturligtvis fylla på sin älskade reservoarpenna med noga utvalt bläck. Nix, det är inte ett bläckhorn du behöver; dagens reservoarpennor har utbytbara bläckpatroner i olika färger. Alltid bra att ha några extra, nära till hands. Med en converter kan du också fylla på med bläck från en glasflaska, och du har då hundratals färger att välja bland. Ja, du kan äntligen skriva kärleksbrev med bläck som doftar rosor, om du känner för det. Använd gärna läskpapper för att torka av spetsen efter påfyllning från en bläckflaska.

Blyertspennor? Då är det Caran d’Ache som gäller, som har ruskigt trevliga limiterade utgåvor, olika från år till år. Kanske ett trepack med pennor av schweiziskt trä, varav en är gjord av tall? Sedan har vi årets Nespresso-kollektion, den fjärde hittills, som synkar med kaffekapslarnas färger. Och den tionde utgåvan av Les Crayons Caran d’Ache Scented Edition bjuder samlarna på pennor gjorda av poppel, och som skänker dig bouqueter från det Genève-baserade företaget Mizensir, kända för sina kostsamma parfymer. Aldrig har dina skrivverktyg doftat så hänförande.

Doften av Les Crayons Caran d’Ache Scented Edition är enligt tillverkaren “framdrömd av mästerparfymören Alberto Morillas och väcker minnen från resor till exotiska klimat”

Men när du väl lärt dig imponera på alla grafologer i din bekantskapskrets, vad hade du tänkt skriva på? Skrivarpapper du lånat hem från jobbet? Nej. Nej, nej. Då blir det kvarsittning, kanske också några rapp med linjalen och en lapp till målsman. Sök dig istället fram genom Gamla stans grandiosa gränder, där finns en liten butik för dig som vill fylla på med papper gjorda för skönskrift. Komplettera med fodrade kuvert för en gyllene imponatorfaktor.

Så, gör nu som fransmännen; lär dig skriva vackert – imponera på vänner, bekanta och grafologer. Vänta gärna litet med frakturstilen, den ses fortfarande som överkurs.