Polisen misstänker att 33-årige Sidney Hofling under tio års tid har lurat privatpersoner på 30 miljoner kronor. Han sitter nu häktad misstänkts för fyra fall av grovt bedrägeri, och nekar till anklagelserna. Mot slutet har han främst inriktat sig mot unga kvinnor som han tagit kontakt med på Tinder. Han har lurat till sig investeringar och lovat avkastning från konserter.

Det började 2010 när han kom i kontakt med en artistagent. En konsert lyckas Hofling arrangera, med amerikanske rapartisten Akon, i Stockholm. Spelningen blev dock ett ekonomiskt fiasko. Till slut har många jagat honom för att få tillbaka sina pengar. Till exempel ett par tungt kriminella, enligt Hofling. Bland de han förmått investera ingår pokerproffs, före detta fotbollsspelare men även helt vanliga människor.

I en intervju till Aftonbladet 2015 sade han inför Akons konsert att ”det har inte varit en dans på rosor, kan man ju säga”, med anledning av att det tagit ett år att få dit honom. På frågan om det varit mycket regler svarade han ”Ja. Och sen är det en kostnadsfråga.”

Vissa har rånat honom och utpressat honom för att få tillbaka pengar. Någon sköt också skarpt mot huset där hans pappa bor. Han var enligt Skatteverkets register skriven i Shanghai i Kina, men det är enligt personer som känner honom ett sätt att smita från skulder, skriver Blekinge Läns Tidning.

En kvinna från Småland berättar för SVT Nyheter hur hon kom i kontakt med Hofling på Tinder. Han skröt om sin livsstil och hon hade det ekonomiskt tufft. En annan kvinna i Göteborg ”matchade” med honom på dejtingappen, hon beskriver honom som ”skitsnygg”.

Kvinnorna uppger att han tjatade om att få låna pengar, 1,5 miljoner behövde han till sina konserter. Han bedyrade samtidigt att kvinnorna betydde så mycket för honom. Han sade också att han aldrig skulle lura kvinnorna. Kvinnorna kände sig lurade och blev extremt ledsna när det framkom att det var ett bedrägeri.

Påtryckningarna kom efter några månaders dejtande. Hofling skickade skärmdumpar på påstådda utgifter, upp till 250 000 kronor i månaden. Både konserter och återbetalningar uteblev dock. En kvinna fortsatte låtsas att de var ett par, även efter polisanmälan. Eftersom hon kände på sig att annars skulle hon aldrig få se sina pengar igen.

SVT berättar om ett par som investerat fyra miljoner i en påtänkt Housefestival Hofling skulle arrangera. Den skulle arrangeras i Örebro, och paret skulle få tillbaka sina pengar och mer därtill, var löftet. Det började med att kvinnan i paret fick kontakt med honom då han sökte städhjälp till sin villa. Senare övertalades hon och hennes man att ta två miljoner kronor i lån, vardera. Även vänner och släktingar till paret gick in med pengar.

Men festivalen blev aldrig av. Kvinnan fick sälja sin bostadsrätt och ena bil, lönen är på utmätning hos Kronofogden. Han har tagit allt ifrån oss, säger hon till SVT.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.