Lille Matteo hann bara bli ett år och sju månader gammal. Han var 84 centimeter lång och vägde nio kilo när han mördades av sin far, 40-årige Andréas Andersson – som nu döms till livstids fängelse av Lunds tingsrätt.

Mellan 5 och 9 december förra året befann sig pojken i sin fars bostad. Föräldrarna var skilda, och hade delad vårdnad, detta trots flera orosanmälningar riktade mot Andréas Andersson, och trots att han tidigare hämtats av polis och varit tvångsintagen på psykiatrisk klinik under en period. Socialtjänsten ansåg att pojken för att kunna vara säker och trygg borde vara hos sin mamma när Andréas Andersson blev utskriven – men i oktober 2022 inleddes ändå vistelserna hos pappan – och i början av november tog de slut – liksom pojkens liv. Det skedde under den fjärde vistelsen hos Andréas Andersson.

Under de dagarna hade pojken varit sjuk, och inte velat äta. De rättsmedicinska undersökningarna visar att han misshandlades i början på veckan av Andersson, som i förhör och under rättegången erkänt att han utfört de handlingar som ledde till pojkens död. Men Andersson hävdar att det aldrig var hans avsikt att döda barnet. Han har förklarat att han var i obalans, och bara ville att det skulle vara ”tyst”, och att han ville få slut på pojkens ”gnäll”.

Efter dådet bäddade Andersson ner barnet i en spjälsäng och ringde SOS Alarm, och berättade att Matteo var död, och sade:

– Ja, jag (suck) ja, jag har haft ihjäl honom.
Polis och räddningspersonal som kom till platsen har vittnat om Andersson var lugn och samlad.

Rätten är iskallt hård i sitt avvisande av Anderssons förklaringar och försvar och konstaterar i domen:

”Det förhållandet att Matteo var sjuk, gnällig och inte ville äta hade redan tidigare i veckan gjort Andréas Andersson, som var i psykisk obalans, frustrerad och irriterad så till den grad att han misshandlade sonen. Detta fick uppenbarligen inte Andréas Andersson att ifrågasätta sin egen föräldraförmåga för stunden. Annan slutsats kan inte dras än att hans frustration och irritation stegrades under veckan och kulminerade på förmiddagen den 9 december då han fick nog. Andréas Andersson ville enligt egen uppgift få tyst på sonen som gnällde och grät. Det måste ha varit fullständigt klart för Andréas Andersson att han inte skulle kunna uppnå detta mål genom att utsätta sonen för våld. I stället för att trösta Matteo lyfte således Andréas Andersson upp sonen och satte denne på sitt knä, höll sin vänstra hand bakom Matteos rygg och pressade med den mot Matteos rygg medan han tryckte Matteos huvud med betydande kraft bakåt och nedåt. Att Andréas Andersson, som är en normalbegåvad person, var fullt på det klara med att sådant våld mot ett litet barns nacke är livsfarligt är uppenbart. Andréas Andersson upphörde inte med sina förehavanden när han uppnått sitt mål att få tyst på Matteo, som dessförinnan hade sprattlat med armar och ben, utan fortsatte att trycka sonens huvud bakåt tills det tog stopp och Matteo blev livlös. Det redovisade talar med styrka för att Andréas Andersson i gärningsögonblicket impulsivt agerat med avsikt att döda Matteo.”

De tidsbestämda straffen för mord rör sig på en skala från tio år till 18 år. Ju mer försvårande omständigheterna är – desto längre straff.

I fall där särskild brutalitet uppvisats kan domstolen också utdöma livstidsstraff, som i sinom tid kan omvandlas till ett tidsbegränsat straff.

När domstolen resonerar kring påföljden i detta fall, finner de att råheten i brottet måste leda till ett livstidsstraff, det finns inga förmildrande omständigheter:

”Det är uppenbart att gärningen inneburit svårt lidande för Matteo och även att denne känt stark dödsångest. Matteo har blivit dödat av sin egen far i vars vård han var. Brottet är begånget i Matteos hem där han borde kunna känna sig trygg. Ett mer skyddslöst offer än Matteo är svårt att föreställa sig. Det har rört sig om ett 19 månader gammalt medtaget sjukt barn som inte haft någon som helst möjlighet att värja sig mot förövaren. Gärningen som helhet präglas enligt tingsrättens bedömning av särskild hänsynslöshet.”

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!