Fotbollspelaren och tränaren Marcelo Gallardo har redan under sin livstid blivit en legend. Nu har River Plate-fansens stora idol fått en staty rest över sig utanför Monumental-stadion i Buenos Aires.

Åtta meter hög, sju ton tung. Vid avtäckningen blev uppståndelsen stor. Statyn hade en rejäl utbuktning i skrevet.

Kolossen bär på en jättelik buckla

Skulptören Mercedes Savall förklarade att det var ett medvetet beslut att låta statyn vara rejält välutrustad, det var en hyllning till Gallardo. Hon menade att fotbollsfans ofta kräver att tränare och spelarna i det lag de håller på ”lägger alla ägg i en och samma korg” – ett uttryck som betyder ungefär att man fokuserar totalt på ett mål och ger allt; i det här fallet för att vinna en match. Och ”ägg” är i många språk slang för testiklar.

Statyns rejäla bula var alltså en liten blinkning, menade Mercedes, och skulle symbolisera att Gallardo både som spelare och tränare gav allt.

Och visst ger statyn en känsla av att Gallardo kunde satsa rejält.

Gallardo var tränare för River Plate fram till förra säsongen och ledde laget till 14 titlar. Vid avtäckningen tackade Gallardo klubben samtidigt som han undvek att nämna utbuktningen. Vissa fans älskade statyn, andra hatade den. Så för första gången har Gallardo lyckats så split bland de egna fansen. Själv har han inte kommenterat hur han avbildats.

Visar sitt förakt med att visa lite mer av sig själv

Den iranskfödda modellen Mahlagha Jaberi ville protestera mot de mordiska mullorna i Teheran. Kvinnor i Iran protesterar mot förtrycket genom att vägra bära slöja.

Men vad skulle Mahlagha göra? Lite poänglöst att vägra bära slöja om man är modell i västerlandet.

Mahlagha valde att dra på sig en klänning med en rejäl urringning. Nu kan man ju undra hur det ska bidra till att rikta uppmärksamheten mot det som händer i Iran?

Jo, urringningen är formad som en snara, en sådan som man använder när man avrättar människor genom hängning. Mahlagha fick mycket uppmärksamhet för sin klänning när hon promenerade fram på röda mattan under filmfestivalen i Cannes. Längst ner på klänningen fanns texten: ”Stop executions”

Mahlagha publicerade därefter en video på sitt Instagram-konto, tillägnade den folket i Iran och använde hashtaggen “#StopExecutionsInIran”. Regimen i Iran har avrättat minst 90 medborgare under de senaste 18 dagarna.

Givetvis har det blivit bråk om klänningen i sociala medier – där klippet blivit viralt. Ser vi ett effektivt angrepp på mullorna, eller rör det sig bara om ett sätt för en modell att få lite mer uppmärksamhet och uppdrag?

Man kan möjligen tänka sig att svaret är ”ja” på båda frågorna. Vi lär väl dock inte få se HM eller något annat modeföretag ta upp idén, de brukar aldrig vara sugna på att stöta sig med muslimer.

Fler eller färre orgier?

Filmen Caligula hade premiär 1979, och har sedan dess alltid hamnat högt när man diskuterar vilka som varit de sämsta filmerna genom tiderna. För att hamna på listan ska det inte röra sig om en B- eller C-film inspelad med amatörer både framför och bakom kameran. En riktigt dåligt film är en film som försöker vara något annat, ett konstverk med ett budskap – men som misslyckas totalt. Skådespelare, regissörer och manusförfattare som är inblandade i skapandet måste ha status och ställning i filmvärlden. Och det gäller i högsta grad Caligula.

Caligulas stjärna Malcolm McDowell, som då befann sig på den absoluta toppen av sin berömmelse, medverkade eftersom han trodde att filmen skulle bli ett benhårt angrepp på korruption och perversion hos personer med oinskränkt makt. Ingen orimlig tanke, manusförfattaren Gore Vidal hade skrivit just ett sådant manus.

Bob Guccione från Penthouse Magazine producerade filmen och tyckte inte konceptet var tillräckligt säljande. Här talar vi om Rom under en galen kejsare – det betydde för Guccione orgier, mycket orgier. Det säljer. Och eftersom han basade över Penthouse – och hade mer än ett finger inne i porrfilmsbranschen såg han till att det klipptes in mängder med sexscener. Riktiga sexscener, inga simulerade låtsassamlag.

Så Malcolm McDowell fick bli reklampelare för en film där scener med stjärnor som han själv, John Gielgud, Helen Mirren och Peter O´Toole varvades med pang-på-porr. Det rörde sig inte bara om inklippta scener. Hellen Mirren har sagt att varje dag under inspelningen kändes det som att befinna sig på ett nudistläger.

Det finns rätt många versioner av filmen, där den klippts på olika sätt – och nu kommer det ännu en ny version och klippning. Men det här verkar faktiskt bli en helt ny version. Filmen visades i Cannes förra veckan. Den var resultatet av att ett redigeringsteam fått tillgång 96 timmars filmmaterial från inspelningen. De klippte ihop en helt ny film, och den delar inte en enda sekvens med den film som hade premiär 1979.

Nu letar producenterna distributörer över hela världen. Jag tror inte det blir så svårt att få sådana. Alla är väl nyfikna på om det kommer att vara fler eller färre sexscener i filmen.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!