30 KFOR-soldater skadades under en protest i staden Zvecan i Kosovo. Protesterna gällde nya kosovoalbanska borgmästare som tillsatts, som den serbiska majoritetsbefolkningen i staden inte uppskattade. De krävde att de nya borgmästarna ska avsättas. Händelsen fördöms av EU, Nato och länder vars soldater skadades, som Italien och Ungern. Den serbiska minoriteten i norra Kosovo motsätter sig alla försök av styret i Pristina att införliva dem i landet.

Enligt Serbiens president Aleksandar Vucic skadades 52 serber, varav tre allvarligt. En ska ha skjutits med två skott av kosovoalbanska specialstyrkor. Ungerns försvarsminister säger att 20 av KFOR-soldaterna som skadats är ungrare. Tre av soldaterna som skadats svårt är italienare. Premiärminister Giorgia Meloni uppmanar alla sidor i konflikten att minska spänningarna, skriver AFP.

Förra månades lokalval i städer i norra Kosovo bojkottades av serberna. Därför kunde kosovoalbanska borgmästare ta makten lokalt, trots ett valdeltagande på under 3,5 procent. Landets premiärminister Albin Kurti godkände borgmästarna förra veckan, trots uppmaningar från EU och USA att minska spänningarna.

Många serber vill att Kosovos polisstyrkor drar sig tillbaka från norra Kosovo, likväl som de kosovoalbanska borgmästarna.

Konflikten i Zvecan bröt ut framför stadshuset, när serbers försökte ta sig in i byggnaden. Kosovansk polis höll emot och avfyrade tårgas mot demonstranterna. FN-soldaterna som går under beteckningen KFOR i Kosovo gick in och försökte separera demonstranterna från poliserna. Men man gick sedan in och försökte upplösa folkmassan helt med sina sköldar och batonger.

Demonstranterna svarade med att kasta flaskor, stenar och molotovcocktails mot soldaterna. Men de drevs sedan bort ett par hundra meter från stadshuset. Det var då mycket av skadorna för soldaterna uppkom, brutna ben och brännskador främst. Tre italienska soldater vårdas med svåra skador, enligt utrikesminister Antonio Tajani.

Nato har också fördömt händelsen. Man kallar attackerna mot KFOR-trupperna för oprovocerade och helt oacceptabla. Våldet måste sluta omedelbart, sade man i ett uttalande.

KFOR-befälhavaren Angelo Michele Ristuccia säger att man kommer fortsätta fullgöra sitt uppdrag i landet och vara oberoende. Kosovo bröt sig loss från Serbien 2008 och har inte erkänts som land av grannen i norr och inte heller av Ryssland och Kina.

Ryssland, som är allierade till Serbien, säger genom utrikesminister Sergej Lavrov att ”serber kämpar för sina rättigheter i norra Kosovo.”

Han säger också att något ligger och pyr i Europas hjärta, efter att Nato utfört ett anfall mot Jugoslavien 1999. Det syftar till Natos bombningar som avslutade konflikten mellan Serbien och albanska gerillastyrkor.

Djokovics handskrivna meddelande

Serbiska tennisspelaren Novak Djokovic spelar just nu Franska Öppna i Paris. På en tv-kamera skrev han ”Kosovo är Serbiens hjärta. Stoppa våldet.” Till reportrar sade han också ”Kosovo är vår vagga, vårt fort, centrum för det viktigaste för vår nation.”

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!