Styrelsen i SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, meddelade under måndagen att man är öppen för att sälja hela eller delar av bolaget. Grundaren Ilija Batljan säger till SVT Nyheter att man ”drabbats av förändrade marknadsförutsättningar.” Orsaken är stigande räntor och minskat värde av fastigheterna i bolaget. Aktien har rasat med 70 procent sedan årsskiftet och hela 90 procent sedan toppnoteringen 2021.

Batljan grundade SBB 2016. Han var tidigare Socialdemokratisk toppolitiker i Nynäshamns kommun och Stockholms län. Med SBB var målet att bli största fastighetsbolag i Norden. Man växte också väldigt mycket på kort tid, med lånade pengar. Man köpte kommunala fastigheter som skolor och hyrde ut till den tidigare ägaren.

I år har dock aktiekursen rasat 70 procent. Totalt har den fallit 90 procent sedan toppnoteringen 2021. SBB har 81 miljarder kronor i lån, och räntorna har stigit samtidigt som värdet på fastigheter har gått ned. Med 300 000 aktieägare är man ett mycket populärt bolag. Men nu är det kris.

I en kommentar till Bloomberg menar Batljan att det underliggande aktievärdet i verksamheten är betydligt högre än det nuvarande marknadsvärdet. Men skuldberget har blivit ohållbart den senaste tiden.

Dessutom har kreditbetygen sänkts av S&P Global Rating och Fitch. Det förstnämnda sänkte SBB:s betyg till BB+ 8 maj, vilket i praktiken betyder skräpstatus. Tidigare sänkte man SBB:s kreditbetyg, vilket gjorde att kursen föll när aktieägare sålde sina innehav, skriver TT. Beskedet tidigare i maj fick SBB:s styrelse att skjuta upp en planerad företrädesemission av D-aktier.

Man har sålt av egna aktier i EduCo och JM, men skuldsättningen är fortsatt hög, vilket påverkat kreditinstitutens betyg. Dessutom har man kommande obligationsförfall under 2023 och 2024 kvar, det vill säga då man måste betala av vissa skulder.

Batljan skälv säger till TT att hans eget holdingbolag inte heller mår bra. Det mår inte bra när inte SBB mår bra, säger han. Han placerar in sig själv bland alla andra aktieägare, som deltagit i alla emissioner och köpt aktier på olika kurser. Styrelsen måste titta på alla möjliga alternativ, tillägger han.

Vänsterpartiet har förslagit att kommuner ska få förköpsrätt till byggnader man tidigare sålt till SBB. För Batljan är det inga problem att sälja till kommuner, bara det är till marknadspris.

Batljan var tidigare vice vd för Rikshem, som innan var Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Dombron AB. 2015 framkom kritik då Rikshems ledning där Batljan ingick fått fördelaktiga konvertibler, på bekonstnad av pensionsspararna, till ett värde av miljontals kronor.

Han fick sparken från Rikshem i december samma år då han gjort privata fastighetsaffärer utan att meddela styrelsen. Han hade också fått ett hyreskontrakt på Östermalm i Stockholm av en hyresvärd Rikshem gjort affärer med.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!