Emanuela Orlandi gick sommaren 1983 till Piazza del Catalone i Rom, ett litet torg strax utanför Vatikanens murar, för en flöjtlektion. Hon kom aldrig hem igen. Kidnappning? Pedofiler bland Vatikanstatens gendarmeri? Ofredad av någon nära Johannes Paulus II? Var påven själv inblandad? Någon vet vad som hände, ingen säger något. Efter 40 år börjar påvestolen en egen utredning.

1983 vann fotbollsklubben AS Roma Serie A, drygt 40 år efter den senaste serievinsten 1942, och Rom präglades i flera veckor av en uppsluppen feststämning. På en av de sista bilderna på den 15-åriga Emanuela Orlandi bär hon ett pannband i gult och rött, fotbollslagets färger, som hennes mamma gjort åt henne. Emanuela försvann spårlöst den 22 juni, och just den bilden definierar hennes äldre bror Pietro Orlandis obönhörliga sökande efter sanningen.

”Emanuela var alltid här med vänner”, sa brodern i en intervju med The Observer på Piazza del Catalone. ”De firade fortfarande; det var den sista bilden som togs där hon ler.” Fyra decennier efter försvinnandet fortsätter fallet att plåga Italien, och konspirationsteorierna är många. The Guardian uppmärksammar nu fallet, efter att en åklagare i Rom nyligen börjat samarbeta med Vatikanen om utredningen.

”I 40 år har det aldrig funnits ett samarbete mellan de två”, sa Orlandi, som nyligen orsakade kontroverser efter att ha insinuerat att den vördade påven Johannes Paulus II kan ha varit inblandad i försvinnandet. ”Tills för några år sedan sa Vatikanen att de inte visste någonting, att hon försvann i Italien och att det behövde undersökas där. Samtidigt har jag fått höra att Rom har massor av dokument. Under alla dessa år har Vatikanen varit tyst, kanske betyder det att någon där har bevis för vad som hände.”

Vatikanens interna utredning började några månader efter att Netflix-serien Vatican Girl (2022) uppmärksammade Emanuelas fall. Serien utforskar teorier som dykt upp under åren, den första var att hon kidnappades av ett gäng för att utpressa Vatikanen till att släppa Mehmet Ali Ağca, som fängslades 1981 efter att ha försökt mörda Johannes Paulus II. Hennes försvinnande har också kopplats till en våg av finansiella skandaler vid den privata Vatikanbanken, samt en påstådd traffickinggrupp som drevs av Vatikanstatens gendarmeri och den italienska maffian.

En annan teori var att Emanuela fördes till London, där hon bodde i flera år på ett vandrarhem som ägdes av en katolsk församling, finansierad av Vatikanen. Enligt denna hypotes dog hon där, och hennes kropp fördes tillbaka till Rom och begravdes i Vatikanen. Två gravar i Vatikanen återöppnades 2019 efter ett tips om att Emanuela fanns begraven där. Inga mänskliga kvarlevor hittades.

Men det senaste och mest uppseendeväckande påståendet i Netflix-serien kom från en barndomsvän till Emanuela. Hon sa att tonåringen berättat för henne om att hon blivit ofredad av ”någon nära” Johannes Paulus II. ”Hon sa att samtalet ägde rum några dagar innan Emanuela försvann, och att [den påstådda händelsen] ägde rum i Vatikanens trädgårdar”, enligt Orlandi. Att hon kan ha varit ett offer för pedofili är förmodligen den mest rimliga teorin, tillade han. ”När du vet att de gör vissa saker i den miljön, kanske att hon försattes i den situationen?”

Orlandis beslutsamhet att finna sanningen fortsätter irritera Vatikanen. I april, under ett förhör med Vatikanens åklagare, delade han ett ljudband som innehöll en påstådd konversation mellan en journalist och chefen för en kriminell organisation i Rom, som misstänks vara inblandad i Emanuelas försvinnande. I inspelningen insinuerade maffiabossen att den bortgångne Johannes Paulus II, vars ursprungliga namn var Karol Józef Wojtyła, ibland gick ut på natten med äldre präster på jakt efter tonårsflickor.

En del av inspelningen sändes sedan i ett italienskt tv-program där Orlandi intervjuades, och han sa ”De berättar att Wojtyła ibland gick ut på kvällen med två polska monsignorer [honorärtitel som tilldelas särskilt förtjänta präster], och det var verkligen inte för att välsigna någon.”

Påven Franciskus fördömde de ”offensiva och ogrundade anklagelserna” under en offentlig Angelusbön, där han mediterar över dagens evangelium, välsignar sina åhörare, hälsar pilgrimer, samt uttalar sig i aktuella frågor. Vatikanens dagstidning, L’Osservatore Romano, sa vidare att de ”anonyma, skamliga anklagelserna” var ”galenskap”.

Kort efter att påven Franciskus valts till sitt ämbete fick Orlandi möjlighet att fråga honom om han visste något om systerns öde. Enligt Orlandi berättade påven för honom att Emanuela var i himlen. ”Han sa de orden till mig, jag vet inte varför”, säger Orlandi. ”För Ratzinger [den tidigare påven Benedictus XVI], var Emanuela tabu. Så det faktum att Franciskus använde hennes namn fick mig att tro att han ville samarbeta med mig, men sedan dess har han aldrig velat träffas igen.”

Någon vet vad som hände, ingen säger något. Tiden får utvisa om utredningen ger Orlandi de svar han behöver. ”Jag kommer att fortsätta min kamp till slutet.”