Överläkaren Adel Shalabi misstänks för mutbrott, tog emot 4,1 miljoner kronor till både privat- och företagskonton från företag Akademiska sjukhuset i Uppsala gjorde affärer med.

Adel Shalabi är överläkare och verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Under lördagen 27 maj greps han på Arlanda flygplats och är nu häktad misstänkt för fyra fall av mutbrott, varav två grova, skriver Aftonbladet. När han greps var han på väg till Norge. Enligt polisen var det inte ett flyktförsök.

Misstankarna härrör från när sjukhuset 2019 köpte in en röntgenapparat för 6,5 miljoner kronor, som används vid neurologiska ingrepp. Säljaren Canon Medical Systems betalade i samma veva ut 200 000 kronor till Shalabi, vilket sedan ledde till en mutbrottsutredning hos Riksenheten mot korruption.

Detta uppmärksammades i en granskning av SVT Uppdrag granskning, som visade att Shalabi flyttat e-post från sitt arbetskonto till sitt privata. I konversationen han hade med Canon Medical Systems vd Ann-Charlotte Nylander skickade han sitt privata bankkontonummer.

Pengarna fick han dock genom ett konsultavtal, där han fick 200 000 kronor som en förskottsbetalning till sitt företagskonto. Enligt avtalet skulle Shalabi hålla föreläsningar hos Canon Medical Systems, dessa genomfördes dock aldrig då pandemin kom emellan.

Dessutom innehöll inköpet av röntgenapparat flera bjudmiddagar i samband med mässor utanför Sverige. Andra från Akademiska sjukhuset deltog på dessa, utöver Shalabi.

Fyra företag är inblandade i muthärvan, förutom Canon Medical Systems också Siemens. Totalt ska Shalabi ha tagit emot 4,1 miljoner kronor via sitt privata konto och företagskonto.

En företagare Aftonbladet pratat med känner sig lurad av Shalabi. I slutet av affären mellan dem ändrades avtalet, fem procent av summan skulle sättas in på Shalabis företagskonto, för att sedan användas för utbildning av personal. Ett gott ändamål, trodde företagaren, som kände sig pressad att få till stånd det han ansåg vara ett prestigeuppdrag.

Shalabi nekar till alla anklagelser. Han ska ha betalat tillbaka de 200 000 kronorna till Canon Medical Systems. Hans advokat Hampus Wikerstål säger att Shalabi välkomnar utredningen mot honom.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!