Liseberg har dragit in guldpasset för rekordmånga 50 barn sedan öppningen 23 april. Anledningen är en ny generation som inte gillar att köa och har svårt med värmen.

Den populära nöjesparken Liseberg i Göteborg öppnade för säsongen 23 april. Efter en månad har 50 årskort eller guldpass blivit indragna. Vilket är mer än tidigare år, berättar nöjesparkens PR- och kommunikationschef Mårten Westlund för SVT Nyheter. Ordningsstörningarna som förorsakat indragna årskort är att folk stört andra besökare, stått upp i attraktionerna och trängt sig före i köer.

Enligt Westlund har man nolltolerans mot dåligt beteende på Liseberg. Hans egen tes är att problemen ökat eftersom en ny generation kommit in som besökare. Främst tonåringar får sina årskort och guldpass indragna, och dessa har inte lärt sig köa. Dessutom kan värmen skapa en frustration att stå i kö, menar Westlund.

Några av de som fått årskorten indragna har också anmälts till polisen. Vakterna i parken har också fått förändrade arbetsrutiner. Man punktbevakar nu platser där ordningsstörningar är som vanligast. Man vill också arbeta preventivt med att hitta mönster, så att problem kan avvärjas innan de sker.

Föräldrar vars barn har fått sina barn portade har också lovats tid för möte med parken. Men det har inte skett, på grund av lång handläggningstid, säger PR-koordinatorn Sofia Wikstedt till Göteborgs Posten. Man håller just nu på att se över sin bemanning.

Säkerhetschefen Hans Skeppstedt säger att man haft gäng som varit inne och stökat med sig själva eller andra. Ingen från parken vill kommentera några särskilda incidenter.

Göteborg har haft andra problem med stökiga ungdomar, speciellt i köpcentrumet Nordstans parkeringshus. Där införde man för några år sedan speciella ljudskrämmor för att få bort ungdomarna. Köpcentrumet är inte allmän plats, och man ser risk att det sker gängrekrytering när ungdomarna samlas. Dessutom stör det vanliga besökare.

På frågan om det inte stör andra kunder säger Kenneth Lexell till SR att det tar upp till 20 minuter innan ljudet kommer. Vanligt folk som använder bil riskerar inte påverkas.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.