Påtryckningar från politiker gjorde att polisen införde ett nationellt stopp mot att låta islamkritikern Rasmus Paludan hålla möten i Sverige. Förvaltningsrätten underkände konsekvent polisens motiv, vilket myndigheten struntade i. En faktor är Sveriges ansökan till Nato, där regeringen är under stark press att blidka Turkiet.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter pressade politiker och muslimska grupperingar polisen att försöka stoppa Rasmus Paludans sammankomster. Paludan är dansk och svensk medborgare och ställde upp i riksdagsvalet med sitt parti Stram Kurs. Han blev rikskänd för att ha eldat koranen under vissa av sina torgmöten och för in islamkritiska hållning.

Under påsken 2022 blev det upplopp på flera platser där Paludan planerade tala, vilket benämns som Påskkravallerna. 300 poliser skadades och många bilar sattes i brand. Sedan dess har dussintals personer åtalats och dömts för olika brott i samband med upploppen.

Polisens ursäkter för att stoppa Paludans möten efter det har byggt på risk för ordningsstörningar, att ansökan kommit in för sent och brist på resurser, skriver Expressen. Polisen pressades hårt av den tidigare Socialdemokratiska regeringen, nuvarande regering och muslimska grupperingar i Sverige.

Morgan Johansson var justitieminister i den förra regeringen. Han säger sig inte känna till några uppgifter om påtryckningar. Till Expressen säger han ” Det här är inget jag känner till. Polisen informerade oss löpande om hur de hanterade och förberedde sig för koranbränningarna, men vi lade oss självklart aldrig i deras tillståndsgivning.”

Även nuvarande justitieminister Gunnar Strömmer förnekar påtryckningar. Polisen har varit självständig i sina bedömningar, menar han och utrikesminister Tobias Billström.

Enligt en källa till Dagens Nyheter försökte polisen överpröva domstolarnas beslut gång på gång. Man har medvetet brutit mot lagen. I praktiken har Förvaltningsdomstolen meddelat en sak vilket polisen sedan struntat i.

Domstolen underkände polisens motiv för att stoppa demonstrationerna, polisen stoppade dem i alla fall. Till exempel nekades han demonstrera 1 maj i centrala Stockholm. Inför Valborg utlystes ett ”nationellt Paludanstopp” där han inte skulle få demonstrera någonstans fram till och med 2 maj.

Påtryckningarna handlade också om Nato-ansökan, där Turkiet och president Erdogan varit mycket kritiska till att Koraner tillåts brännas i Sverige. Officiellt säger polisen att man gjort bedömningarna på grund av hot och risker

Paludan är samtidigt anhåller i sin frånvaro i Sverige, misstänkt för hets mot folkgrupp. Om han kommer till Sverige grips hans. Han har själv sagt sig gå med på att förhöras av svenska utredare via telefon eller hos polisen i Danmark. Detta då han anser att han inte kommer få fullgott skydd av svensk polis om han beger sig till Sverige.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.