I dagens skvaller från sportens värld få vi veta Kenny Bräcks ursprungliga namn, vad som händer med influencers på fotbollsmatcher och så analyserar vi frågan om svenskar i KHL.

Feyenoord med den största banderollen i nederländsk fotboll

En av anledningarna till att europeisk fotboll är sevärd är läktararrangemangen, även kallade tifon. Dessa praktiseras i stort sett i alla ligor, från Grekland till Norge. Feyenoord är Rotterdams största klubb och ärkerival med Ajax från Amsterdam.

I helgen hade fansen arrangerat en banderoll som sträckte sig över nästan hela arenan. 11 000 kvadratmeter tyg gick åt. Man kan bara applådera engagemanget och det hårda slit som ligger bakom detta.

Zlatans klubb utan sportchef

Som bekant äger Zlatan Ibrahimovic 50 procent av AEG:s aktier i Hammarby Fotboll. AEG äger i sin tur 47 procent av aktierna i klubben totalt. Många är inom klubben är missnöjda med detta, men det går inte att ändra på. Man kan inte tvinga någon att sälja sina andelar.

Under onsdagen kom beskedet att sportchefen Jesper Jansson säger upp sig från och med sista augusti. Han har arbetat i klubben i sex år och sålt spelare för hundratals miljoner kronor. Kronan på verket är cuptiteln från 2021. Vem tar över? Det ryktas om att Zlatan lägger skorna på hyllan. Eller kanske kör en sista säsong i Monza, förortsklubben utanför Milano. Men nu öppnade sig en position inom en av Allsvenskans toppklubbar… Vi får se vad som händer.

Rissveds överger vegankosten

Jenny Rissveds vann OS-guld i mountainbike i stilen cross country 2016. I en intervju till Sveriges Radio berättar hon om att hon inte längre är vegan. Hon hade mycket sjukdomar under 2022 och målsättningen var därför att hålla sig frisk i år. Det kunde hon inte göra utan att återinföra kött i sin kost.

Beslutet att bli vegetarian tog hon 2017. För ett och ett halvt år sen tog hon steget till att bli vegan. Men hon tror inte att hennes kropp fick vad den behövde. ” Som kvinna i fertil ålder och som dessutom tränar på världselitnivå så tror jag att man behöver äta lite kött och stötta kroppen med det”, säger hon.

Cenny Bräck

Kenny Bräck avslöjar för Aftonbladet att han ursprungligen stavade sitt namn Cenny och uttalade det med s-ljud, som Senny. 57-åringen arbetar med utveckling av bilar, sedan den aktiva karriären tog slut 2005.

Legendaren säger att han haft både körkort och kreditkort med stavningen Cenny, men i internetålderns tid har han behövt ändra sig även i formella papper. Men annars var det något han ändrade själv som liten, eftersom han blev mobbat för stavningen Cenny.

Influencer lär sig supporterkultur

Influencer-kulturen är något man inte behöver gilla, men får acceptera. Den finns överallt. En sak man inte behöver gilla är när influencers försöker göra ”content” alltså innehåll till sina kanaler på sociala medier, på bekostnad av riktig kultur.

Det fick Hanna Friberg erfara under derbyt Hammarby – Djurgården i söndags. Hon köpte biljett till Djurgårdens klack, och lade upp ett filmklipp därifrån på sin Instagramkanal, vilket Expressen skrivit om. Men hon fick en hel del reaktioner som hon inte väntat sig. I supporterled är det nämligen en pågående diskussion hur man ska få folk att lägga undan mobiltelefonerna och syssla med det man ska syssla med på en ståplatsläktare. Nämligen: titta på fotboll och sjunga.

Av någon anledning hade Friberg inte förstått detta. Hon hade aldrig varit på fotboll innan, och lär nog aldrig glömma matchen heller. Nu har hon lärt sig vad uppförandekodex är, och hur arga folk kan bli när man bryter mot den.

Reideborn och CSKA Moskva

Att jaga kättare är en stolt svensk tradition med över 1 000 år gamla anor. Idrottare som valt att stanna kvar i Ryssland har varit några som fått det hett om öronen i sina hemländer. I KHL finns en liten svensk koloni kvar, med bland annat målvakten Adam Reideborn i CSKA Moskva.

Systern Sofia är själv före detta hockeyproffs och en frispråkig kvinna. Hon har gett 100 procent stöd till sin bror och aldrig vikt en tum inför kritiken hon fått för detta. Och kritik har hon fått, tittar man i kommentarsfältet under hennes inlägg hittar man riktigt grova påhopp, väldigt ofta av övertydlig sexuell karaktär. Det säger kanske något om de som är besatta av att jaga kättare, och kritikerna är vad jag kan se till 99 procent män.

I sakfrågan är jag själv kluven, CSKA Moskva är det klassiska armélaget. Enligt Szymon Szemberg finns det också spelare i laget som stödjer kriget ekonomiskt. Inte specifikt svenskarna Reideborn eller Claesson, eftersom han inte vet vilka spelare det rör sig om.

När det gäller sakfrågan är det viktigt att påpeka att någon likande press att lämna aldrig skett för svenskar i NHL, trots att USA har ett antal blodiga krig på nacken. Man stödjer dessutom andra stater som bedriver blodiga krig, till exempel saudierna i Yemen.

Whatabout-ism säger vissa om resonemanget, det köper jag inte. Det finns både ett kortare och ett längre perspektiv i sådana frågor, som i sig själva är komplexa. Personligen gillar jag att se till större och längre perspektiv.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.