Medierna rapporterar ofta om hur tonåringar tvingas in i kriminella gäng i förorterna, och hur de hotas, men också lockas med belöningar – målet är att de ska fungera som allt från kurirer till knarklangare.

Eller mördare.

Men den mordrättegång som nu inletts mot sex tonåringar från Gävle visar på en annan verklighet.

I förundersökningen ställs man i dokumentationen inför 15- och 16-åringar som utan påverkan och påtryckningar planerar mord – och utför dem. De gör det för att de vill ha makt, status och pengar. De är inte springpojkar åt någon, de får andra att springa – för livet. En del av dem dyker upp på polisens radar redan i 13-årsåldern, ungefär samtidigt som de dyker upp i sociala medier; poserande med vapen.

Allt började för några år sedan i Gävle med en liten grupp 12-13-åringar som var nyfikna på de kriminella miljöerna i de delar av Gävle där de bodde. De blev kända som bråkiga och besvärliga, mötte inget motstånd från vare sig omgivning eller myndigheter, och började snart ägna sig åt misshandel och rån. Alltid i grupp. ”Som en vargflock”, beskrivs de av ett vittne.

I dag har den lilla gruppen pojkar utvecklats till det kriminella gänget G15 som har en stark position inom narkotikaförsäljningen i Gävle, och delvis i Sandviken. Men de våldshandlingar och mord de begår är inte bara kopplade till deras egen knarkförsäljning, de marknadsför med videos i sociala medier också sina tjänster som torpeder, som de själva uttrycker det i en av sina musikvideos: ”Vem ska vi röka med Zastava eller Glock?”.

Genom Instagraminlägg, foton och videos torgför medlemmarna i G15 bilden av sig sig själva som dödligt farliga, och det har visat sig fungera när det gäller rekryteringen.

Mer än 30 tonåringar har kartlagts som medlemmar i gänget, en del av dem är i 15-årsåldern, några till och med yngre.

Mordet som den nu pågående rättegången gäller skedde på kvällen femte november förra året. Då sköts en man till döds i området Sätra i Gävle. Under den perioden – i tre veckor –- skakades Gävle och Sandviken av tre mord och två mordförsök. Den mördade 24-åringen Ebou Sowe antas ha varit inblandad i det mordförsök som skett några dagar tidigare på centralstationen i Gävle, Då anhölls han, men släpptes i brist på bevis – han var också dömd för flera tidigare brott, och välkänd av polisen.

24-åringen sköts med 14 skott, flera av dem avlossades när han låg på marken.

Tre tonåringar grips som misstänkta för mordet – de är 15, 16 och 17 år. Polisen konstaterar att de gripna är påverkade av tramadol och cannabis.

Därefter har ytterligare tre personer häktats för inblandning i mordet misstänkta för medhjälp samt grovt skyddande av brottsling.

De åtalade förnekar inte att de befann sig i området vid tiden för mordet, men de förnekar att de skulle ha något med mordet att göra.

Kammaråklagare Therese Stensson Jonsson hävdar att de sex tillsammans utfört gärningen, och haft olika funktioner. Två av dem pekas ut som de sm avlossade de dödande skotten – och de åtalas för mord, och det är:

Polisens foto av Ahmed Al Halabi

• Ahmad Al Halabi (17 år)

Polisens foto av Mekseb Gebremeskel

• Mekseb Gebremeskel (17 år)

En person åtalas för att ha hållit vakt vid infarten till det aktuella bostadsområdet i Sätra, han åtalas också för mord:

Polisens foto av Omran Alhendawi

•Omran Alhendawi (16 år)

En åtalas för underlåtenhet att avslöja mord:

•Rage Mohamed (17 år)

Två åtalas för grovt skyddande av brottsling

• Mohamed Bashir (17 år)
• Paalid Maow (17 år)

Polisen i Gävle har kartlagt 358 personer i gängen, och delat in dem i fyra kategorier:

A: Strategiska ledare

B: Utförare av brotten

C: Hanterar logistik

D: Väldigt unga personer på väg att bli fullvärdiga medlemmar.

Barn- och ungdomskriminalitet är ett växande problem i Gävle. På fem år har antalet anmälningar anmälningar om kriminalitet bland minderåriga fördubblats.

2021 gjordes 335 anmälningar.

Socialtjänsten gjorde insatser på olika sätt i 21 av fallen, vilket gör att G15:s rekryteringsbas kanske kan ses som säkrad.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!