Det var under tisdagseftermiddagen som polisen larmades till fritidsgården Palatzet i Skiftinge i Eskilstuna. Sex ungdomar från högstadiet blev upprörda när de såg en prideflagga inne på fritidsgården. Personal och besökare fick motta hot. Skiftinge är ett av stadens tre utanförskapsområden, med stora problem med kriminalitet och utanförskap.

Fritidsledaren Eric Dahlqvist säger till tidningen att ungdomarna inte respekterade flaggan, som hängde i kafeterian. De började då härja runt och kasta saker. Hoten uttrycktes i form av bombhot mot det annalkande pridetåget på lördag, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Han säger dock att man inte tog just bombhoten på allvar. Det var två av hans kollegor som mottog hoten, men ingen kände sig speciellt rädd. Däremot tyckte han det var viktigt att ”visa var vi står”. Och att det främst var en oro för vad andra besökare skulle känna, vissa av dem blev oroliga.

I lokalen fanns också förskolebarn som firade ett jubileum. De kan inte ha tyckt det var så kul med uppståndelsen, menar Dahlqvist. Han säger också att det som skedde inte var första gången. Ungdomar har uttalat sig hotfullt mot den kommande Springpride-festivalen. Men man har tidigare inte känt sig tvungna att tillkalla polis.

Det har varit väldigt mycket den senaste veckan, men nu gick det överstyr, säger han till tidningen. Han säger också att det vanligtvis går att prata med ungdomarna om frågor som rör sexuell läggning och värderingsfrågor. Fritidsgården är viktig för besökarna, påstår han, och säger att han tror att man har en positiv inverkan. Men i vissa fall är det svårt att få ungdomarna att förstå.

Johnny Gustavsson på polisens pressavdelning säger att ingen är gripen eller skadad. De sex ungdomarna fick lämna fritidsgården, man har också ringt deras föräldrar för ”upplysning om hur man beter sig”.

Ett utanförskapsproblem?

Skiftinge är ett så kallat utsatt område, enligt polisens definition från 2021. Tillsammans med Fröslunda och Lagersberg är man Eskilstunas bidrag till de 28 områdena som finns i Sverige. Området karaktäriseras således av låg socioekonomisk status och att kriminella vill ta makten och kontrollera lokalsamhället.

Det kan handla om våldshandlingar i offentligheten som kan skada tredje man, folk som råkar befinna sig på fel plats när kriminella gör upp. Narkotikahandel bedrivs öppet och ett utåtagerande missnöje mot samhället finns.

Boende upplever otrygghet och är mindre benägna att anmäla brott och medverka i rättsprocesser.

Detta är dock inget som nämns i artikeln. Men andra uppmärksammar att områdets karaktär kan spela in i ungdomarnas agerande.

I kommentarsfältet skriver signaturen “NPA” ”Men herregud! Får vi inte uttrycka oss längre i tidningen! Det handlar ju om värderingsfrågor! Varför är Eskilstuna Kuriren inte tydliga i rapporteringen och genomlyser hela problematiken på ett öppet och ärligt sätt?”.

Ytterligare en kommentar har skrivits av “NPA”, men den har raderats, liksom en från en “Anders Olofsson”.

Kommentatorn “Rörmokaren” påpekar att fritidsgårdar annars brukar ses som lösningen på problemen i förorterna. Han skriver ”Är alltså inte fler fritidsgårdar svaret på alla problem i sk. ”utsatta områden”? För det är ju just det som politiker i flera år skanderat.”

HBTQ-frågor i utanförskapsområden kan vara ett knepigt problem. 2019 gladde sig Göteborgs HBTQ-råd åt att staden blivit bättre för HBTQ-personer. Men det gällde inte i stadens utsatta områden. Där var det “en svår fråga att närma sig”, vilket SVT Nyheter rapporterade.

Undersökningar visar konsekvent att misstron mot homosexuella och andra sexuella minoriteter är mycket större i muslimska länder än i väst. Och det är från dessa länder många av invånarna i Sveriges utanförskapsområden kommer ifrån.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.