Joakim Lamotte är frilansjournalist som främst publicerar sina reportage på Facebook. Hans senaste granskning väckte stor uppståndelse innan den ens var klar. Det handlar om att ta reda på vilka män som står bakom drag queen-namnen Miss Shameless Winewhore och Lady Busty. De anordnar så kallade normkritiska sagostunder för barn på bibliotek i kommuner runt om i landet.

Lamotte skriver att det var svårt att få fram information om vilka dessa personer var. De använde sig inte av sina riktiga identiteter i sociala medier. Det har funnits förslag på namn som florerat, men inga har visat sig stämma.

Lamotte menar också att kommunerna själva inte vet vilka som döljer sig bakom identiteterna. Det finns anonyma mejl och fakturor. Men tack vare dokument han begärt ut har han kunnat ta reda på männens riktiga identiteter. Han påtalade också att biblioteket i Olofström själva försökt maskera namn och andra uppgifter i dokumenten han begärde ut.

Lamottes granskning väckte kraftiga reaktioner på båda sidor av det politiska spektrat. På Twitter skriver förre socialförsäkringsministern Annika Strandhäll till Lamotte ”Du är en liten och mycket sorglig människa.” På det svarar han ”Det var alltså inte dig jag tänkte avslöja. Utan den där sagofarbrodern som kallar sig ”skamlös vinhora”. Ledsen om du missförstod.”

Även filmjournalisten Emma Gray Munthe var kritisk till Lamotte. Hon skrev ” Vad tänker du ska hända när du lägger den infon i knät på folk? Vad är målet, utöver att dra in pengar? Finns något sådant ens?Om det händer de här människorna något, hur ser du på ditt ansvar? Varför lägger du ut skärmdumpar på hur du… utpressat en bibliotekarie?”

Det blev en del uppståndelse i media om ett påstått utpressningsförsök från Lamotte mot kommunen. Anledningen var att Lamotte skrev följande:

”Hej. Vi kan göra så här. Om ni bjuder in mig att läsa sagor för barn i Olofström så lovar jag att inte röja identiteten på Lady Busty och Miss Shamless Winehore. Eventet skall hållas innan sommarlovet det här året och mitt arvode blir samma som Lady Busty och Miss Shameless Winehore fakturerade. Svara senast imorgon 15:e maj. Med vänlig hälsning, Joakim Lamotte.”

Han skrev också ett medföljande mejl där han berättade att detta var menat som ett skämt. En som inte tyckte det var bra att Lamotte eftersökte de två männens namn är frilansjournalisten Kolbjörn Guwallius. Han anser att allmänintresset Lamotte hänvisar till är ett ”klurigt och ibland försåtligt brukat begrepp” och att Lamotte rör sig bort från den journalistiska definitionen av begreppet.

Och de utlovade namnen då? Nej, det blev ingen publicering efter som männen inte hade någon kriminell bakgrund. Vilket var det han var intresserad av att ta reda på. Granskningen fortsätter dock, och det kan bli en publicering om han hittar något han anser värt att berätta om.

Guwallius har en teori om detta, att Lamotte fick kalla fötter. Han skriver också ”Men det är inte långsökt att tänka att han kanske har insett att han kan bli indirekt utlösande orsak till ett attentat mot två kulturarbetare.”

Olofströms kommun var i kontakt med polisen efter Lamottes mejl, men gjorde ingen anmälan. Man är inte intresserade av att ha honom där för att läsa sagor för barn. Men Lamotte kommer besöka Olofström i alla fall. På sin Facebook har han skapat ett evenemang kallat Drag Journalist Story Hour. Där skriver han bland annat:

”Nu på fredag 19:e maj 16:00 kommer alltså ”Hot Lamotte” iklädd sin skottsäkra väst och andra attiraljer sitta utanför ICA Maxi i Olofström och läsa sagor för alla som är intresserade. Vilka böcker det blir är inte bestämt än, men han har fått tips om gamla godingar som exempelvis ”Pippi i Söderhavet” och “Tintin i Kongo”

Samla familjen och bevittna ett oförglömligt ögonblick. Alla är välkomna!”

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.