Två vindkraftparker ska byggas till havs. Det beskedet gav regeringen vid en presskonferens på tisdagsmorgonen genom statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
OX2 får tillstånd att bygga 21 vindkraftverk utanför Varberg.
Vattenfall får tillstånd att bygga 80 vindkraftverk utanför Falkenberg.
Det kommer att ta upp till tio år innan parkerna på västkusten står klara – och då ska den el som produceras motsvara ett kärnkraftverk.
Sverigedemokraterna – som är kritiskt inställda till omfattande satsningar på vindkraft – har protesterat mot att frågan inte diskuterats med partiet. Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott, säger att:
– Det är frustrerande att man återigen undviker att samordna de här frågorna med oss. Vi fick information sent i går om att en pressträff skulle hållas men ingenting om innehållet.
SD menar att utbyggnad av vindkraft är en fråga som enligt Tidöavtalet ska samordnas mellan samarbetspartierna.
Men det finns fler som protesterar mot utbyggnaden. Försvarsmakten har deklarerat att den motsätter sig byggandet av Kattegatt Syd, de 80 vindkraftverk som ska byggas utanför Falkenberg. Försvarsmakten menar att uppförandet av parken ”riskerar att medföra påtaglig skada” på Sveriges förmåga att försvara sig och värna det egna territoriet.
Diskussion och dialog mellan vindkraftbolagen och Försvarsmakten om hur vindkraftverken ska placeras ska lösa motsättningen menar Kristersson. En sådan dialog kräver dock att militären delar med sig av sekretessbelagda uppgifter – och det har militären visat sig vara ovillig att göra eftersom man är rädd att viktig information ska hamna i orätta händer.
Men Ulf Kristersson har inte visat sig vara beredd att ta hänsyn till försvarets kritik, och har markerat att för honom är det viktigaste att det produceras så mycket el som möjligt – och det ska vara fossilfri produktion. Den ”gröna omställningen” och de beslutade klimatmålen kräver stora mängder el, och han försvarade på presskonferensen vindkraftparkerna med orden:
– Tillsammans med kärnkraften ger de ett stort tillskott. Det behövs när Sverige ska fördubbla elproduktionen fram till år 2045.
Det är inte första gången moderaterna och Ulf Kristersson visar handlingskraft när det gäller att genomföra beslut som drabbar Försvarsmakten och Sveriges militära förmåga. Moderaterna och Ulf Kristersson har vid ett antal tillfällen visat att de är beredda att sätta försvarsförmågan på undantag, eller till och med montera ner krigsmakten.
Du har väl läst…
I två artiklar har Morgonposten skildrat moderaternas roll i nedmonteringen av det svenska försvaret. Den första skildrar hur krigsmakten kastrerades och den andra har Reinfeldt och Persson satte in en kniptångsmanöver mot militären – och Kristersson såg förnöjt på.

Morgonposten återger inte bara det politikern säger här och nu. Vi går tillbaka och sätter in ord och och handlingar i ett sammanhang. Vad sade och gjorde makthavarna i går? Och i förgår.
Vill du hjälpa oss att utvidga vår bevakning?
Då ska du självklart prenumerera.