Misstankarna om Donald Trumps valkampanjs samröre med Ryssland och Vladimir Putin ledde till en utredning av FBI. Nu kommer en rapport som visar att den utredningen hade grava brister, och att bevis som talade till Trumps fördel ignorerades.

Den utredning som FBI gjorde om Donald Trumps misstänkta samröre med Ryssland 2016 hade stora brister. Det framgår i specialutredare John Durhams 306 sidor långa rapport som släpptes under måndagen, och överlämnades till riksåklagare Merrick Garland. Durham har arbetat med den under fyra år och han kan bland annat visa på stort jäv, skriver NY Post.

”Det är Justitiedepartementets slutsats att FBI bortsåg från eller avsiktligt ignorerade information som inte stödde narrativet om ett samröre mellan Trump och Ryssland”, skrev han.

Han skriver också att FBI:s utredare upprepade gånger ignorerade eller bortförklarade information som stor i kontrast till teorin att Trumps valkampanj konspirerade med Ryssland. Det fanns ett mönster av att FBI läste in onda avsikter i Trumps kampanjs agerande.

En objektiv genomgång av den informationen skulle ha fått FBI att ifrågasätta inte bara grunden för hela utredningen mot Trump. Men också väcka misstankar om att FBI manipulerades av politiska eller andra skäl, skriver Durham. Och tillägger att FBI tyvärr inte gjorde detta.

Utredningen av FBI mot Trump startade sommaren 2016 och präglades av läckor till media. Specialutredaren Rober Mueller arbetade med den under mer än halva Trumps mandatperiod i Vita Huset. Läckorna till media gav också intrycket utåt att det fanns tunga bevis som talade mot Trump.

Utredningen avslutades i mars 2019 eftersom man inte hittade några hårda bevis på samröre mellan Trump och Ryssland.

FBI:s utredare lade för mycket vikt vid information som tillhandahölls av Trumps politiska motståndare. Man sysslade också med övervakning som man i grunden inte genuint trodde skulle leda någon vart. Dessutom ignorerade utredarna bevisning som kunde friat Trump.

Trump själv är mycket nöjd med slutsatserna i Durhams rapport. Han skriver på plattformen Truth Social att ”den amerikanska allmänheten blev lurad, precis som den blir lurad här och nu av de som inte vill se framgång för Amerika!”

Han har också delat en bild där kongressledamoten Byron Donalds hånar The Washington Post. Tidningen fick nämligen det prestigefulla Pulitzer-priset för sin rapportering av Trumps misstänkta samröre med Ryssland.

Han skriver också att ”förräderi” och ”århundradets största brott” har skett. Dessutom kopplar han samman Durhams utredning med det påstådda valfusket 2020.

Trump har tidigare kritiserat FBI:s utredning och kallat den en häxjakt. Och pekat på jävsituationen där FBI-agenten Peter Strzok som startade utredningen mot honom hade skrivit Trump-kritiska meddelanden med sin älskarinna, FBI-advokaten Lisa Page.

Durham avslutar rapporten med att föreslår att FBI nu måste återskapa det förtroende man en gång hade. Han åberopar inte några större reformer eller förändringar.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.